Modificările la Codul penal au fost adoptate de Senat

Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Economica.net - mar, 03 iul. 2018, 11:25
Modificările la Codul penal au fost adoptate de Senat

Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 de voturi ‘pentru’, 28 – ‘împotrivă’ (PNL, USR) şi 9 abţineri (UDMR).

Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse în raportul Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.

Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.

Senatorul USR Florina Presadă şi-a motivat votul împotrivă vorbind, în plen, la o portavoce.

Printre amendamentele admise în comisie şi adoptate de plenul Senatului figurează posibilitatea eliberării condiţionate dacă s-a executat o jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani.

Un alt amendament îl vizează pe condamnatul care a împlinit vârsta de 60 de ani şi care poate beneficia de eliberare condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei cu închisoarea dacă aceasta nu depăşeşte zece ani sau cel puţin o jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.

Un amendament admis se referă la abuzul în serviciu, în sensul că pragul pentru această infracţiune a fost stabilit la nivelul salariului minim brut pe economie.

‘Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea, inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă’, se precizează în amendament.

Totodată, parlamentarii majorităţii au votat un amendament care vizează abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu.

Articolul 308 din Codul penal – ‘Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane’ – a fost modificat astfel încât dacă prejudiciul va fi achitat, limitele pedepselor să se reducă la jumătate.

Potrivit modificărilor adoptate: ‘dacă infracţiunile prevăzute la art. 295 şi 297 – 300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate. Dispoziţiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceştia’.

Articolul 295 se referă la delapidare, art. 297 – la abuz în serviciu, art. 299 – la folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, iar art. 300 – la uzurparea funcţiei.

Şi termenele de prescripţie a faptelor cuprinse în Codul penal au fost reduse.

Altă modificare vizează alineatul (1) de la articolul 112 privind confiscarea extinsă, care, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost formulat astfel: ‘Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea, în baza elementelor de fapt şi a probelor administrate, că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei’.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
One United Properties ia un credit de 47 de milioane de euro de la BT pentru a rambursa finanțarea luată de la Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre
One United Properties ia un credit de 47 de milioane de euro de la BT pentru a rambursa finanțarea luată de la Banca pentru ...
Dezvoltatorul One United Properties a anunțat că a obținut o finanțare de 47 de milioane de euro de la Banca Transilvania, bani care vor fi folosiți pentru rambursarea creditului luat în urmă......
Petrom caută partener pentru dezvoltarea proiectului Han Asparuh din Marea Neagră bulgărească, după ieșirea ielirea francezilor de la Total Energies din proiect
Petrom caută partener pentru dezvoltarea proiectului Han Asparuh din Marea Neagră bulgărească, după ieșirea ielirea ...
OMV Petrom este în căutarea “activă” a unui partener pentru dezvoltarea proiectului offshore Han Asparuh, după ce ...
Comisia Europeană recomandă României înăsprirea politicii fiscale
Comisia Europeană recomandă României înăsprirea politicii fiscale
Comisia Europeană recomandă României să prezinte un plan structural-fiscal pe termen mediu în timp util şi să adopte ...
ASF propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024
ASF propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024 ...