Mogherini, Hahn şi Schulz, primii înalţi oficiali ai UE care se vor deplasa în Turcia în următoarele două săptămâni

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, va întreprinde o vizită la Ankara pe 9 septembrie, în care va fi însoţită de comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, transmite DPA, citând un comunicat al serviciului dnei Mogherini, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 26 aug. 2016, 14:23
Mogherini, Hahn şi Schulz, primii înalţi oficiali ai UE care se vor deplasa în Turcia în următoarele două săptămâni

Vizita lor va fi precedată de cea a preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, care se va afla joia viitoare în capitala turcă, unde potrivit comunicatului emis vineri de legislativul european, se va întâlni cu şeful statului, Recep Tayyip Erdogan.

Cei trei sunt responsabilii europeni de rangurile cele mai înalte care vor vizita Turcia după tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie în această ţară.

Oficiali turci i-au criticat pe responsabilii europeni pentru că au evitat să se deplaseze în această ţară după evenimentele de la 15 iulie.

Vicepreşedintele american Joe Biden, premierul bulgar Boiko Borisov, miniştrii de externe ungar Peter Szijarto şi slovac Miroslav Lajcak sunt printre înalţii oficiali care s-a aflat deja în Turcia după tentativa de puci.

Oficiali ai UE au condamnat imediat tentativa de lovitură de stat, dar au exprimat şi îngrijorarea legată de epurările masive prin care zeci de mii de militari şi funcţionari civili au fost demişi sau arestaţi.

La Ankara, Mogherini şi Hahn se vor întâlni cu ministrul turc pentru Europa, Omer Celik, pentru discuţii asupra ‘tuturor subiectelor de interes şi preocupare comune’, se precizează în comunicatul de la Bruxelles.

Evoluţii recente au dus la tensionarea relaţiilor dintre UE şi Turcia, iar premierul turc Binali Yildrim a repetat vineri apelurile în favoarea renunţării la obligativitatea vizelor pentru compatrioţii săi în UE, măsură care să intre în vigoare cel târziu la 1 octombrie. Yildirim a avertizat din nou asupra riscului ca un colaps al acordului privind migraţia să creeze ‘o problemă regională majoră care va include şi Europa’.

Potrivit unei surse diplomatice de la Bruxelles, data de 1 octombrie este însă ‘foarte nerealistă’, mai probabilă fiind găsirea unei soluţii până la finele anului în curs.

Miniştrii de externe ai statelor UE vor aborda situaţia din Turcia cu prilejul unei reuniuni de două zile la Bratislava, care va începe pe 2 septembrie şi la care va fi prezent şi ministrul turc Omer Celik, indică diplomaţia de la Bruxelles.

În acelaşi comunicat, Federica Mogherini transmite condoleanţe în urma atentatului sinucigaş produs vineri dimineaţă la Cizre, în sud-estul Turciei, exprimând ‘solidaritatea şi simpatia’ Uniunii Europene cu guvernul şi poporul turc.

‘Vom continua să întărim cooperarea noastră pentru a preveni şi combate terorismul’, se mai spune în comunicatul dnei Mogherini.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...