MOL: Suntem gata să vindem participaţia la proiectul Nabucco

Grupul ungar de petrol şi gaze MOL este gata să vândă participaţia deţinută la consorţiul Nabucco, care dezvoltă proiectul gazoductului, întrucât este îngrijorat în privinţa costurilor, asigurării aprovizionării cu gaze naturale şi managementului, potrivit directorului general al MOL, Zsolt Hernadi.
Economica.net - joi, 26 apr. 2012, 14:48
MOL: Suntem gata să vindem participaţia la proiectul Nabucco

„Am semnalat că suntem gata să ne vindem acţiunile dacă este necesar (…) trebuia să trimitem acum un semnal foarte, foarte puternic că nu suntem dispuşi să finanţăm aşa ceva în continuare”, a spus Hernadi, care ocupă şi postul de preşedinte al grupului, după reuniunea anuală a acţionarilor MOL.

MOL şi-a exprimat îndoielile în legătură cu Nabucco în mai multe rânduri începând din 2010, din cauza incertitudinii costurilor, asigurării aprovizionării cu gaze naturale şi a îngrijorării privind structura şi managementul, a anunţat MOL săptămâna aceasta, când a notificat că nu va finanţa bugetul pe acest an al consorţiului care ar trebui să construiască Nabucco.

Finanţarea până în prezent a Nabucco a costat MOL circa 20 de milioane de euro, iar consorţiul Nabucco Gas Pipeline International nu este condus adecvat, a spus Hernadi.

Europa Centrală şi de Est are nevoie de surse alternative de aprovizionare, dar nimeni nu a răspuns la întrebări esenţiale privind sursele de gaze ale Nabucco, costuri, costuri de transport, iar acesta este motivul pentru care MOL nu va mai finanţa proiectul.

„Nu este un club unde să poţi intra şi pleca. Este o companie la care avem o participaţie. Astăzi nimeni nu mai vorbeşte de măreţul vis Nabucco, care pentru Dumnezeu ştie ce costuri, nici asta nu ştim, va aduce gaze naturale din regiunea Caspicii în Austria”, a spus şeful MOL, adăugând că MOL a renunţat să mai asigure finanţare, dar pentru vânzarea acţiunilor este nevoie, evident, de un cumpărător.

Consorţiul Nabucco, cu sediul la Viena, are acţionari companiile OMV Austria, Transgaz (TGN), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia şi RWE Germania.

Proiectul vizează construcţia unui gazoduct din regiunea Caspică până în Austria, cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Potrivit unor experţi din industria petrolieră, citaţi de agenţia ungară MTI, dacă actualii acţionari nu-şi exercită dreptul de preempţiune, MOL ar putea vinde participaţia în consorţiu companiei germane Bayerngas, care se află în negocieri pentru a deveni al şaptelea partener al Nabucco. Bayerngas intenţionează să se alăture Nabucco şi se aşteaptă la o decizie în acest sens în acest an, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters, chiar şi după ce MOL a pus sub semnul întrebării proiectul.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...