Moment important pentru America – Discursul şefului Fed trebuie să-i convingă pe investitori că SUA îşi vor continua expansiunea economică

Preşedintele Băncii Centrale a SUA (Federal Reserve), Jerome Powell, va încerca vineri să îi convingă pe investitori că ştie cum să prelungească cea mai lungă perioadă de expansiune cunoscută de prima economie mondială, discursul său la reuniunea de la Jackson Hole fiind urmărit cu atenţie de pieţele financiare şi de preşedintele SUA, Donald Trump, transmite AFP.
Economica.net - vin, 23 aug. 2019, 07:32
Moment important pentru America - Discursul şefului Fed trebuie să-i convingă pe investitori că SUA îşi vor continua expansiunea economică

Discursul care va fi ţinut de Jerome Powell vineri la ora 14.00 GMT, în faţa guvernatorilor băncilor centrale şi economiştilor reuniţi la simpozionul anual de la de la Jackson Hole, este primul după ce la finele lunii iulie Rezerva Federală americană a redus dobânda de bază.

Pieţele financiare aşteaptă de la Jerome Powell să le confirme aşteptările referitoare la o nouă reducere a costului creditului. Joi, pentru a treia oară în ultimele opt zile, curba randamentelor pentru obligaţiunile emise de Trezoreria SUA s-a inversat, un semn considerat drept analişti drept un indicator al unei recesiuni în următoarele 12-18 luni.

În paralel, preşedintele Donald Trump şi-a reluat atacurile împotriva lui Jerome Powell. „Rezerva noastră Federală ne împiedică să facem ceea ce trebuie să facem”, a spus Trump declarându-se indignat că Germania vinde obligaţiuni pe 30 de ani cu randamente negative în timp ce Fed „dezavantajează SUA în faţa concurenţilor”.

Dobânda de politică monetară în SUA, pe care Fed a redus-o uşor la finele lunii iulie pentru prima dată în ultimii zece ani, se situează în prezent între 2% şi 2,25%, în condiţiile în care economia americană a înregistrat un ritm de creştere anuală de 2,1% în al doilea trimestru în timp ce Germania este în pragul recesiunii.

Însă Trump reproşează faptul că Fed a început majorat rapid dobânzile la finalul anului 2018, ceea ce provocat o aprecierea a dolarului, un fenomen care afectează SUA în războiul comercial cu China.

În replică, Jerome Powell, care a fost numit de Donald Trump la conducerea Fed la începutul lui 2018, are o sarcină dificilă fiind nevoit să apere independenţa Băncii centrale a SUA şi să menţină coeziune comitetului de politică monetară, divizat când vine vorba de remediile posibile la încetinirea economică.

Următoarea reuniune de politică monetară de la Fed este prevăzută să aibă loc în perioada 17-18 septembrie, iar pieţele financiare mizează pe o nouă reducere a costului creditului. Întrebarea este ce amploare va avea această reducere?

Cu toate acestea, unii oficiali de la Fed au declarat recent că nivelul actual al dobânzilor este adecvat astfel că nu ar fi nevoie de o nouă reducere. Greg McKenna, analist la firma de consultanţă McKenna Macro susţine că dacă discursul lui Jerome Powell nu va reuşi să confirma aşteptările pieţelor, bursa de pe Wall Street ar putea să fie afectată.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, nu va participa la ediţia din acest an a simpozionului de la Jackson Hole, însă guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney precum şi cel al Băncii centrale a Australiei şi economistul şef al FMI, Gita Gonipath vor lua cuvântul la această conferinţă care se va încheia sâmbătă.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) egiptean, până la momentul la care va putea valorifica gazele de mare adâncime......
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ...
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă ...
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie ...