Moment istoric la Metroul de Drumul Taberei: Filofteia a ieşit la suprafaţă – VIDEO

Sfânta Filofteia, una dintre cele două cârtiţe care a mai rămas să sape la Metroul de Drumul Taberei, a finalizat lucrările şi a ieşit la suprafaţă. Video aici.
Economica.net - joi, 27 iul. 2017, 07:34
Moment istoric la Metroul de Drumul Taberei: Filofteia a ieşit la suprafaţă - VIDEO

Lucrările de excavație pe Magistrala 5 – Râul Doamnei – Eroilor au fost finalizate, a anunţat miercuri Metrorex. Cele două cârtiţe care au săpat tunelurile la Metroul de Drumul Taberei şi-au încheiat astfel misiunea începută cu peste patru ani în urmă.

 

 

‘Marcăm o etapă importantă a acestui proiect, terminarea excavaţiilor, scoaterea scutului, terminarea ultimului tunel. Sfânta Filofteia a săpat aşa cum probabil că aţi şi văzut în materialele pe care noi vi le-am prezentat, 149.000 de metri cubi şi circa 4,4 km, în timp ce Sfânta Varvara a săpat în jur de 138.000 de metri cubi şi circa 4 km. Acest proiect complex de metrou se întinde pe o lungime de circa 7 km, are zece staţii, un depou la Valea Ialomiţei. Stadiul la care ne aflăm acum de realizare este de 91-92% în ceea ce privesc lucrările de structură şi circa 45-46% la lucrările de finisaje. Până la finele anului ne-am propus ca lucrările de structură să le finalizăm, iar finisajele în primul semestru al anului următor. Aşa cum v-am mai spus, ne-am propus ca acest proiect să fie finalizat la sfârşitul semestrului I – începutul semestrului II al anului viitor. Probabil că, în partea a doua a semestrului II, vom circula pe această magistrală’, a spus Aldea.

Acesta a precizat că pe Magistrala 5 de metrou vor circula trenuri din flota existentă şi că, în prezent, compania lucrează la caietul de sarcini pentru achiziţia unui nou pachet format din 13 trenuri, dar finalizarea ei va dura în jur de un an şi jumătate sau chiar doi.

Aldea a mai spus că sistemul se semnalizare şi siguranţă a traficului se află în procedură de achiziţie.

Proiectul este finanţat din fonduri nerambursabile în cadrul programului Operaţional Sectorial – Transport 2007 -2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Magistrala 5 are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Cârtiţa (TBM – Tunnel Boring Machine) Sfânta Filofteia a fost scoasă la suprafaţă astăzi, joi, 27 iulie. Cealaltă, Sfânta Varvara, a încheiat săpăturile pe 24 iulie, a anunţat Metrorex.

Cele două cârtiţe care au săpat tunelurile Metroului de Drumul Taberei au fost puse pe poziţie în 15 noiembrie 2012, dar au început efectiv lucrările în 2013.

Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita legătura intre vestul și centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construită de 6,87 km.

Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Linia de metrou ar urma să fie operaţională peste un an.

Structura staţiilor şi tunelurile de pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor din Magistrala 5 sunt realizate de către Asocierea Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România). De montarea instalaţiilor, a căii de rulare, precum şi finisajul staţiilor se ocupă tot firmele Astaldi şi FCC Construccion, în asociere cu UTI Grup şi Activ Group Management.

Te-ar mai putea interesa și
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia a suferit un declin record în mai, fiind produse doar 3.720 de maşini, faţă de aproximativ 112.000 în perioada similară din 2021, arată datele publicate miercuri de......
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat o creştere peste aşteptări ...
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru restructurarea TAROM
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru ...
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut la Bruxelles "discuţii constructive despre soarta ...
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, un program de investiţii în valoare totală de 26,3 milioane de lei ...