Moment rarisim în imobiliare: turn de birouri de clasa A din București recepționat fără chiriași

Dezvoltatorul Atenor a recepționat turnul de 18 etaje din cea de-a doua fază a proiectului Expo. Clădirea, deși e gata, nu are încă chiriași. De regulă, recepția unei clădiri de birouri de clasa A de talie mare se face cu o mare parte din spații închriate încă din faza de constructie, astfel ca în momentul recepției chiriașii pot începe lucrările de amenjare.
Andrada Ghira - mar, 22 aug. 2023, 22:07
Moment rarisim în imobiliare: turn de birouri de clasa A din București recepționat fără chiriași

Recepția turnlui de 18 etaje din cea de-a doua fază a proiectului Expo, dezvoltat de belgienii de la Atenor în zona Expoziției, a reprezentat un moment rarisim în imobiliarele din București. Clădirea, cu o suprafață de 28.000 de mp, nu are încă chiriași. Acest lucru se întâmplă rar sau aproape deloc în cazul clădirilor de birouri, care sunt construite pe baza unei cereri, și mai puțin speculativ.

Piața de birouri din București s-a schimbat odată cu pandemia care a adus munca de acasă și mai recent, modelul de lucru hibrid. La asta se adaugă și blocajul urbanistic care ține pe hârtie turnurile din oțel, dar și faptul că marile corporații renunță la sediile mari pe care le aveau închiriate înainte de pandemie.

Banca Transilvania ia locul Orange în clădirea de birouri Green Court A, iar eMag își mută sediul central în clădirea Globalworth Square, după ce a renunțat la jumătate din spațiul pe care îl ocupa în Swan Office & Technology Park.

Atenor arată că „pentru cea de-a doua fază, discuțiile inițiale cu chiriași blue-chip pentru progresează, cu un potențial de a închiria jumătate din turn”.

Cu această nouă clădire livrată, întreg proiectul are o suprafață închiriabilă de 49.000 de mp. Prima fază a proiectului este închiriată în proporție de 60%, iar dezvoltatorul a semnat recent un contract de închiriere a unui spațiu pentru Securitas aici. Pentru spațiile rămase goale, dezvoltatorul poartă negocieri pentru noi contracte.

La începutul acestui an, Atenor a anunțat semnarea unei promisiuni bilaterale pentru vânzarea clădirilor din proiectul Expo către Adventum. Este a doua tranzacție care ar urma să fie parafată între cele două părți.

Investiția în proiectul de birouri este de 100 de milioane de euro. Atenor mai are în dezvoltare și proiectul rezidențial Up Site cu 270 de apartamente, o investiție de 70 de milioane de euro.

Cele două proiecte imobiliare din București reprezintă 7% din portofoliul Atenor.

Ce a mai construit și vândut Atenor în România

Atenor a anunțat în primăvara lui 2021 semnarea acordului de vânzare a proiectului de birouri Hermes Business Campus din nordul Bucureștiului. Cumpărătorul este Adventum Group, un fond de investiții boutique înregistrat în Malta și condus de mai mulți profesioniști din imobiliarele din Ungaria. Valoarea tranzacției este estimată la 150 de milioane de euro.

În plus, Atenor a vândut și clădirea de birouri Dacia One către proprietarii Dedeman, frații Adrian și Dragoș Pavăl, pentru 50 de milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...