Monti: Italia are o expunere uriaşă la riscul de contagiune a crizei datoriilor

Italia are o expunere uriaşă la riscul de contagiune a crizei datoriilor din zona euro, a declarat joi premierul Mario Monti, sugerând că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să intervină pentru reducerea costurilor împrumuturilor, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 15:15
Monti: Italia are o expunere uriaşă la riscul de contagiune a crizei datoriilor

Monti, un respectat fost comisarul UE care a devenit premier al Italiei în noiembrie 2011 pentru a pune în practică măsuri de austeritate dificile, şi-a exprimat frustrarea faţă de creşterea costurilor de finanţare, de la jumătatea lunii martie a acestui an, în pofida estimărilor că deficitul bugetar din 2012 va fi cu mult sub media Uniunii Europene.

„Ne aflăm în mod evident într-o situaţie dificilă. Avem o ţară care face eforturi uriaşe, concentrate, pentru consolidare şi reforme structurale, costisitoare din punct de vedere politic şi social, şi îşi vede poziţia ameninţată de riscuri uriaşe de contagiune”, a spus Monti.

Contagiunea există din cauza unei slăbiciuni generale de sistem şi nu a slăbiciunii Italiei, a afirmat Monti în timpul unei conferinţe la Bruxelles.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a urcat miercuri peste pragul de 6%, la o vânzare de titluri afectată de amplificarea temerilor investitorilor legate de situaţia sistemului bancar din Spania.
În cazul Spaniei, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani este aproape de 7%, nivel la care Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijin financiar internaţional.

Având în vedere creşterea randamentelor, Monti a cerut BCE să îşi intensifice eforturile pentru asigurarea stabilităţii în zona euro, părând să sugereze că banca ar trebui să cumpere obligaţiuni italiene pentru a reduce costul împrumuturilor.

„Cred că BCE ar trebui să ia în considerare responsabilitatea sa pentru integritatea euro şi asigurarea stabilităţii financiare”, a spus Monti.

El a avertizat că funcţionarea mecanismului de politică monetară ar putea fi pus sub semnul întrebării, dacă spread-urile dintre obligaţiunile ţărilor din zona euro devin deconectate, aşa cum s-a întâmplat recent, de realitatea politicilor economice ale acestora.

BCE, care nu poate finanţa direct guvernele, a folosit argumente similare pentru a justifica achiziţiile de obligaţiuni italiene şi spaniole, efectuate anul trecut.

Surse europene au declarat că şi premierul spaniol Mariano Rajoy a exercitat presiuni la Bruxelles şi Berlin, pentru ca BCE să cumpere obligaţiuni spaniole.

Monti a avertizat totodată în legătură cu provocarea opoziţiei populare, dacă investitorii vor cere ţărilor să aplice măsuri de austeritate mai ample decât cele asumate deja de guverne.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie. Angajații Rosatom ar fi părăsit unitatea
Ucraina acuză Rusia că pregătește pentru vineri o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie. Angajații Rosatom ...
Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, după ce în decursul zilei de joi Ministerul rus al......
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul CFO al Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat vinovat cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală
Fostul director financiar companiei Trump Organization, Allen Weisselberg, a pledat joi vinovat în procesul în care el ...
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Erdogan avertizează asupra pericolului producerii unui nou Cernobîl la centrala nucleară de la Zaporojie
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului ...
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferența prevăzută de Legea 153
Coaliţia de guvernare a decis aplicarea unei măriri salariale pentru bugetari cu un sfert din diferenţa prevăzută de ...