Monti: Neînţelegerile din zona euro pot conduce la „dezintegrarea psihologică” a UE

Neînţelegerile din zona euro privind măsurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat subminează viitorul Uniunii Europene şi ameninţă să conducă la "dezintegrarea psihologică" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti într-un interviu pentru Der Spiegel, preluat de Bloomberg.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 07:36
Monti: Neînţelegerile din zona euro pot conduce la

„Tensiunile care au acompaniat zona euro în ultimii ani dau deja semne ale unei dezintegrări psihologice a Europei. Pot numai să salut declaraţia BCE (Băncii Centrale Europene – n.r.) că există o «disfuncţionalitate severă» a pieţei obligaţiunilor de stat din zona euro. Este adevărat, de asemenea, că unele ţări trebuie să suporte costuri de finanţare «extraodrinar de ridicate» pentru a-şi refinanţa datoriile. Exact asta spun şi eu, de mult timp”, a afirmat Monti în interviul prezentat duminică de revista germană.

Liderul italian a reiterat apelul pentru acţiuni rapide la nivelul zonei euro în vederea scăderii dobânzilor pentru statele aflate în dificultate.

Investitorii de pe pieţele financiare şi politicienii încearcă încă să înţeleagă comentariile de săptămâna trecută ale preşedintelui BCE, Mario Draghi. Acesta a afirmat, joi, că dobânzile ridicate la care se împrumută unele ţări din zona euro sunt „inacceptabile” şi a prezentat un plan pentru scăderea costurilor de finanţare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma să cumpere obligaţiuni de stat spaniole şi italiene de pe piaţa secundară, în timp ce fondul de urgenţă al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achiziţiona titluri direct de la Trezoreriile celor două ţări. Intervenţia descrisă ar avea loc în condiţii stricte, cu ţinte fiscale şi obiective privind reformele structurale.

Pieţele au scăzut iniţial după declaraţiile lui Draghi, investitorii concentrându-se pe afirmaţia că Spania şi Italia ar trebui să ceară oficial reînceperea achiziţiilor de obligaţiuni de către BCE. O zi mai târziu au revenit însă în creştere, participanţii la piaţă concluzionând că banca va interveni cu siguranţă la un moment dat, chiar dacă nu se ştie o dată exactă.

„BCE nu a repornit achizuiţiile de obligaţiuni în această săptămână, după cum era aşteptat, însă a indicat o modificare mai importantă şi mai constructivă în abordarea faţă de rezolvarea crizei. Dacă planul prezentat va fi implementat în totalitate, BCE va oferi practic un suport de lichiditate, facilitând accesul ţărilor la pieţe pentru o mare parte din necesarul de finanţare”, a comentat economistul şef al JPMorgan Chase, Bruce Kasman, într-o analiză prezentată la o zi după declaraţiile lui Draghi.

Costurile de finanţare ale Spaniei, reprezentate prin randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani, au atins un maxim de 7,44% după comentariile şefului BCE, însă au încheiat săptămâna la 6,77%. Similar, dobânda suportată de Italia a atins 6,28%, dar a finalizat vineri la 6,01%. Spre comparaţie, Germania se împrumută la aproximativ 1,4%.

Monti a mai afirmat, pentru Der Spiegel, că Italia ajută practic Germania să se împrumute la dobânzi mici.

„Randamentele ridicate pe care trebuie să le plătească acum Italia subvenţionează dobânzile mici ale Germaniei. Fără aceste riscuri, randamentul obligaţiunilor guvernamentale germane ar fi ceva mai ridicat”, a spus liderul de la Roma.

Intenţia lui Draghi de a reactiva programul de absorbţie de obligaţiuni al BCE a determinat reacţii critice din partea unor lideri germani. Fostul economist şef al BCE, Otman Issing, a afirmat că stabilitatea preţurilor ar fi „ameninţată masiv”, potrivit Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Succesorul său, Juergen Stark, a spus că BCE ar acţiona în afara mandatului, riscând confilcte de interese şi pierderea independenţei garantată prin lege.

Germania nu a înaintat însă o reacţie oficială faţă de declaraţiile preşedintelui BCE, probabil şi pentru că Europa de Vest este în periaoda de vacanţă de vară. Premierul spaniol Mariano Rajoy este în vacanţă în Galicia, cancelarul german Angela Merkel se relaxează în Alpii italieni, iar preşedintele francez Francois Hollande stă la reşedinţa oficială de vacanţă din sudul Franţei.

Următoarea întâlnire a miniştrilor Finanţelor din zona euro va avea loc la începutul lunii septembrie, când va fi discutată reluarea achiziţiilor de obligaţiuni de către BCE, dar şi situaţia din Grecia, potrivit unor surse citate de agenţia italiană Ansa. Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE va avea loc pe 6 septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor materialelor care se folosesc în domeniu, după cum a declarat Călin Bichir,......
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
BNR a anunţat, marţi, 16 august 2022, un curs de referinţă de 4,8831 lei/euro, 4,8176 lei/dolar, 5,7936 lei/liră sterlină, ...
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2022 a fost de 7.190, în creştere cu 18,98% ...
Criza energiei a lovit dur UE, în iunie 2022. Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 34 mld. euro, de la un excedent de 14 mld. euro, în perioada similară din 2021
Criza energiei a lovit dur UE, în iunie 2022. Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 34 mld. euro, de la un excedent ...
Uniunea Europeană a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, faţă de un excedent ...