1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Monti nu vrea condiţii şi supraveghere FMI în schimbul ajutorului BCE

Premierul italian Mario Monti consideră că intervenţia Băncii Centrale Europene (BCE) pe piaţa obligaţiunilor de stat nu ar trebui condiţionată prin măsuri fiscale şi economice, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu ar trebui să aibă vreun rol de supraveghere şi evaluare în ţările asistate.

28 sep, 2012 | Mediafax

Spania şi Italia încearcă să evite solicitarea intervenţiei BCE pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale, plan la realizarea căruia cele două state au contribuit decisiv, deoarece nu există nicio certitudine în privinţa condiţiilor cerute de banca centrală, a afirmat Monti într-un interviu acordat Bloomberg.

Liderul de la Roma a precizat că programul este disponibil numai acelor state care au făcut deja progrese în privinţa reducerii dezechilibrelor din zona finanţelor publice, iar eventualele condiţii nu ar trebui să meargă dincolo de recomandările înaintate în luna iunie de Consiliul European.

Supravegherea ar trebui să fie limitate la "verificări care să asigure că guvernele continuă să aibă o atitudine pozitivă", a adăugat premierul italian.

"Dacă acestea ar fi condiţionalităţile finale, dacă un stat va ajunge într-o situaţie de piaţă care impune o intervenţie nu ar mai exista nimic dezonorabil", a declarat Monti.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitatea la 10 ani a scăzut cu peste 1,1 puncte procentuale după ce preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat, la începutul lunii august, că banca este pregătită să acţioneze în paralel cu fondul de urgenţă al zonei euro pentru reducerea costurilor de finanţare ale statelor euro aflate în dfiicultate.

Declinul dobânzilor a încetinit însă în luna septembrie, după ce Draghi a prezentat pe larg planul de intervenţie şi a precizat că BCE va impune condiţii stricte în schimbul ajutoarelor şi va solicita colaborarea FMI pentru supravegherea aplicării măsurilor.

Cedarea parţială a suveranităţii economice este o problemă şi pentru guvernul de la Madrid, care se fereşte de intervenţia BCE din motive similare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO