Monti nu vrea condiţii şi supraveghere FMI în schimbul ajutorului BCE

Premierul italian Mario Monti consideră că intervenţia Băncii Centrale Europene (BCE) pe piaţa obligaţiunilor de stat nu ar trebui condiţionată prin măsuri fiscale şi economice, iar Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu ar trebui să aibă vreun rol de supraveghere şi evaluare în ţările asistate.
Economica.net - vin, 28 sept. 2012, 12:51
Monti nu vrea condiţii şi supraveghere FMI în schimbul ajutorului BCE

Spania şi Italia încearcă să evite solicitarea intervenţiei BCE pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale, plan la realizarea căruia cele două state au contribuit decisiv, deoarece nu există nicio certitudine în privinţa condiţiilor cerute de banca centrală, a afirmat Monti într-un interviu acordat Bloomberg.

Liderul de la Roma a precizat că programul este disponibil numai acelor state care au făcut deja progrese în privinţa reducerii dezechilibrelor din zona finanţelor publice, iar eventualele condiţii nu ar trebui să meargă dincolo de recomandările înaintate în luna iunie de Consiliul European.

Supravegherea ar trebui să fie limitate la „verificări care să asigure că guvernele continuă să aibă o atitudine pozitivă”, a adăugat premierul italian.

„Dacă acestea ar fi condiţionalităţile finale, dacă un stat va ajunge într-o situaţie de piaţă care impune o intervenţie nu ar mai exista nimic dezonorabil”, a declarat Monti.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitatea la 10 ani a scăzut cu peste 1,1 puncte procentuale după ce preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat, la începutul lunii august, că banca este pregătită să acţioneze în paralel cu fondul de urgenţă al zonei euro pentru reducerea costurilor de finanţare ale statelor euro aflate în dfiicultate.

Declinul dobânzilor a încetinit însă în luna septembrie, după ce Draghi a prezentat pe larg planul de intervenţie şi a precizat că BCE va impune condiţii stricte în schimbul ajutoarelor şi va solicita colaborarea FMI pentru supravegherea aplicării măsurilor.

Cedarea parţială a suveranităţii economice este o problemă şi pentru guvernul de la Madrid, care se fereşte de intervenţia BCE din motive similare.

Te-ar mai putea interesa și
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase că luptă cu "teroriştii" un singur regiment a executat aproape o......
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
Record Curs BNR. Cel mai puternic leu în faţa euro, din martie 2021 şi până acum – 16.08.2022
BNR a anunţat, marţi, 16 august 2022, un curs de referinţă de 4,8831 lei/euro, 4,8176 lei/dolar, 5,7936 lei/liră sterlină, ...
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2022 a fost de 7.190, în creştere cu 18,98% ...