Moody’s a confirmat ratingul ‘Baa2’ atribuit Enel, cu perspectivă negativă

Moody's Investors Service a confirmat la 'Baa2' ratingul de credit pe termen lung al Enel SpA, cea mai mare companie italiană de utilităţi, prezentă şi pe piaţa din România, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - joi, 12 dec. 2013, 21:32
Moody's a confirmat ratingul 'Baa2' atribuit Enel, cu perspectivă negativă

De asemenea, Moody’s a confirmat ratingul ‘Baa2’ atribuit subsidiarelor Enel Investment Holding B.V. şi Enel Finance International N.V. Perspectiva atribuită acestor ratinguri este negativă.

Decizia Moody’s vine după confirmarea ratingului obligaţiunilor guvernamentale spaniole la ‘Baa3’ şi revizuirea în creştere a perspectivei, de la negativă la stabilă.

Confirmarea ratingului ‘Baa2’ continuă să reflecte mediul macroeconomic încă dificil, mediul operaţional şi cerinţele autorităţilor de reglementare din pieţele de bază ale Enel, Italia şi Spania, diversificarea geografică a companiei, care va beneficia de pe urma aşteptatei creşteri în America Latină, nivelul solid al lichidităţilor, care furnizează protecţie împotriva condiţiilor volatile de pe piaţă.

Perspectiva negativă reflectă incertitudinile legate de cerinţele autorităţilor de reglementare în Spania şi gradul de îndatorare al companiei în 2013.

O stabilizare a perspectivei ratingului ar putea avea loc dacă Enel reuşeşte o reducere a datoriei până la sfârşitul lui 2014, apreciază Moody’s. De asemenea, presiuni negative asupra ratingului ar putea rezulta în urma deteriorării semnificative a mediului operaţional, compania deviază de la obiectivul reducerii datoriei şi nu reuşeşte să obţină aşteptata îmbunătăţire a profilului financiar în perioada 2013-2014 sau retrogradarea ratingurilor suverane ale Spaniei sau Italiei.

Enel este deţinută în proporţie de 31,2% de statul italian. prin deţinerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o poziţie de lider pe piaţa electricităţii din Spania şi America Latină. Compania este prezentă şi în Rusia, Europa Centrală şi de Est.

Enel are activităţi şi în România, în sectorul electricităţii. Compania italiană deţine fostele filiale de distribuţie a energiei Electrica Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat.

De asemenea, este partener cu Nuclearelectrica şi ArcelorMittal în proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă.

Enel este prezent şi pe piaţa producţiei de energie eoliană în România, unde se află pe locul al treilea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...