Moody’s a îmbunătăţit perspectiva sistemului bancar din Grecia, de la negativă la stabilă

Moody's a revizuit în creştere, de la negativă la stabilă, perspectiva sistemului bancar din Grecia, reflectând aşteptările privind redresarea economiei în 2014-2015, după şase ani de recesiune, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 16:40
Moody's a îmbunătăţit perspectiva sistemului bancar din Grecia, de la negativă la stabilă

Redresarea graduală a economiei, alături de recapitalizarea băncilor elene şi recâştigarea accesului la pieţele de capital vor atenua şi mai mult presiunile privind finanţarea şi vor duce la o redresare graduală a profitabilităţii în 2015, consideră Moody’s.

În plus, perspectiva ţine cont de aşteptata deteriorare a calităţii activelor în 2014, deşi într-un ritm mai redus decât înainte, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

În ciuda cererii interne slabe, pe fondul reducerii salariilor şi a ratei ridicate a şomajului, mediul operaţional pentru băncile elene se va îmbunătăţi gradual în următoarele 12-18 luni, apreciază Moody’s, care se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Greciei de 0,3% în 2014 şi de 1,2% în 2015, datorită turismului şi exporturilor.

Redresarea economiei va crea oportunităţi de afaceri mai sustenabile pentru băncile din Grecia, în timp ce economiile rezultate în urma consolidării sectorului, în 2012-2013, vor poziţiona mai bine băncile pentru a beneficia de măsurile de eficientizare a activităţii, estimează Moody’s.

De asemenea, agenţia se aşteaptă ca presiunile de finanţare asupra băncilor elene să se stabilizeze şi mai mult, iar dependenţa de finanţarea Băncii Centrale a Greciei se va atenua pe fondul redresării economiei.

Dar rata creditelor neperformante (NPL) ar urma să ajungă la nivelul record de 37% din totalul împrumuturilor brute la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, de la 31,7% la 30 decembrie 2013, avertizează Moody’s.

Vineri, Eurobank Ergasias a demarat operaţiunea de majorare a capitalului cu 2,86 miliarde de euro, prin emiterea de noi acţiuni, la un preţ de 0,30-0,33 euro pe titlu. În perioada 25-29 aprilie, banca va oferi spre vânzare până la 954.666.667 acţiuni noi în Grecia şi 8,592 de miliarde de titluri investitorilor internaţionali. Astfel, 90% din operaţiunea de majorare a capitalului, sau fonduri în valoare de 2,574 miliarde de euro, va fi acoperită de investitorii internaţionali.

Joi, National Bank of Greece (NBG) a revenit cu succes pe pieţele financiare, emisiunea sa de acţiuni fiind suprasubscrisă, la un randament de 4,5%. NBG a emis bonduri pe cinci ani, obţinând 750 de milioane de euro (1,04 miliarde de dolari).

De asemenea, National Bank of Greece vrea să devină al patrulea creditor care va accesa pieţele internaţionale printr-o ofertă de acţiuni de până la 2,5 miliarde de euro pentru a-şi majora capitalul şi a-şi consolida nivelul lichidităţilor. NBG trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,18 miliarde de euro, după testele de stres derulate de compania BlackRock Inc.

Succesul băncilor elene în obţinerea de fonduri de la investitori privaţi, în martie, arată că Guvernul de la Atena îşi poate îndeplini obiectivul de a reveni pe pieţele de obligaţiuni, a afirmat recent guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), George Provopoulos.

Luna trecută, Piraeus şi Alpha Bank au obţinut aproape trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului, majoritatea banilor venind de la investitorii străini. De asemenea, Piraeus a vândut bonduri pe trei ani în valoare de 500 milioane de euro, prima vânzare de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009.

În paralel, Grecia a revenit pe pieţele financiare internaţionale luna aceasta, după o pauză de patru ani, prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani în valoare de trei miliarde de euro, la un cupon mai mic decât se aştepta Guvernul de la Atena.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

 

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...