Moody’s a îmbunătăţit ratinguri ale NBG, Piraeus Bank şi Alpha Bank

Moody's a îmbunătăţit cu o treaptă ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi datoria cu prioritate la plată ale National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank şi Alpha Bank, precum şi perspectiva calificativelor pentru Eurobank.
Economica.net - Dum, 08 dec. 2013, 12:09
Moody's a îmbunătăţit ratinguri ale NBG, Piraeus Bank şi Alpha Bank

Astfel, agenţia de evaluare financiară a revizuit în urcare cu o treapă ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi datoria cu prioritate la plată ale NBG, Piraeus Bank şi Alpha Bank, la „Caa1” şi a schimbat perspectiva acestora de la negativă la stabilă, se arată într-un comunicat al Moody’s.

Evaluarea privind creditele, conform scenariului de bază al Moody’s, a fost îmbunătăţită de la „caa3” la „caa2” pentru toate cele trei instituţii de credit.

De asemenea, Moody’s a confirmat ratingurile pentru depozite şi datoria cu prioritate la plată ale Eurobank la „Caa2” şi a modificat perspectiva acestora de la negativă la pozitivă.

Agenţia a revizuit pozitiv perspectiva ratingului de depozit, „Caa2”, al Attica Bank, de la stabilă la pozitivă.

Modificările ratingurilor vin după îmbunătăţirea de la sfârşitul lunii noiembrie a calificativului suveran al Greciei, de la „C” la „Caa3”.

NBG este cea mai mare bancă din Grecia, cu active de 111 miliarde de euro în luna septembrie, urmată de Piraeus Bank – 92,7 miliarde de euro, Eurobank – 80,1 miliarde de euro şi Alpha Bank – 73,4 miliarde de euro. Attica Bank avea active de 3,9 miliarde de euro în septembrie.

Cele mai mari patru bănci elene au o prezenţă importantă în România. Astfel, NBG deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Statul elen deţine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, uşor sub 90% din acţiunile NBG, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are peste 95% din titluri.

Cele patru bănci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...