Moody’s a înrăutăţit la negativă perspectiva ratingului Chinei

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a înrăutăţit perspectiva ratingului aferent datoriei guvernamentale a Chinei, de la stabilă la negativă, citând incertitudinile privind capacitatea autorităţilor de a implementa reforme economice, majorarea datoriei şi scăderea rezervelor, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 02 mart. 2016, 07:44
Moody's a înrăutăţit la negativă perspectiva ratingului Chinei

‘Fără reforme credibile şi eficiente, creşterea economiei chineze va încetini într-un ritm mult mai accentuat deoarece povara datoriei ridicate afectează investiţiile iar evoluţiile demografice sunt nefavorabile. Datoria guvernamentală va creşte mai accentuat decât ne aşteptăm în prezent’, se arată în raportul Moody’s publicat miercuri.

Înrăutăţirea perspectivei ratingului a fost determinată de aşteptările privind continuarea diminuării solidităţii fiscale a Chinei şi declinul rezervelor valutare, care în ultimele 18 luni au scăzut cu 762 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

De asemenea, avertizează agenţia, există riscul subminării credibilităţii autorităţilor din cauza implementării incomplete sau a schimbării direcţiei reformelor.

‘Intervenţiile din ultimul an de pe pieţele valutare şi financiare au sugerat că asigurarea stabilităţii financiare şi economice este de asemenea un obiectiv, dar există incertitudini considerabile privind priorităţile politice’, se arată în raportul Moody’s.

Totuşi, Moody’s a menţinut ratingul ‘Aa3’ atribuit Chinei, apreciind că nivelul semnificativ al rezervelor ţării oferă timp pentru implementarea reformelor şi rezolvarea graduală a dezechilibrelor economice.

Dar agenţia a avertizat că ar putea retrograda calificativul Chinei dacă constată o încetinire a reformelor necesare pentru a sprijini o creştere sustenabilă şi pentru a proteja situaţia financiară a ţării.

Deşi Moody’s estimează că datoria guvernamentală se situa la doar 40,6% din PIB la sfârşitul lui 2015, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a previzionat în iulie că nivelul datoriei corporaţiilor a urcat deja la 160% din PIB în 2014, de la 120% din PIB în 2013.

Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% raportat în 1990, a anunţat recent Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale, în pofida creşterii sectorului serviciilor, care, pentru prima dată în istorie, a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul ţării.

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...