Moody’s a plasat ratingul Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a plasat, luni, ratingul de ţară al Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare, după ce recent preşedintele Recep Tayyip Erdogan a dejucat o tentativă de puci militar, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 19 iul. 2016, 05:56
Moody's a plasat ratingul Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare

În 2013, Moody’s Investors Service a acordat Turciei un rating ‘Baa3’, cel mai mic rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii. Perspectiva asociată este una ‘negativă’, ceea ce înseamnă că o retrogradare va duce ratingul Turciei în categoria ‘junk’.

‘Revizuirea este determinată de necesitatea de a evalua impactul pe termen mediu al recentului puci eşuat asupra creşterii economice a Turciei, instituţiilor politice şi rezervelor externe, având în vedere provocările care există în toate aceste domenii’, precizează Moody’s.

Deşi a fost zdrobită în câteva ore, tentativa eşuată de lovitură de stat ameninţă să destabilizeze economia turcă, puternic dependentă de intrările de capital pentru finanţarea deficitului de cont curent. Politicile autoritare ale lui Recep Tayyip Erdogan îi îngrijorau deja pe investitori, în condiţiile în care şi-a înlăturat rând pe rând principalii săi consilieri economici, ceea ce a dus la scăderea investiţiilor străine.

‘Progresele sub aşteptări ale Turciei pe calea reformelor economice, în contextul încetinirii creşterii economice şi diminuării rezervelor externe au fost incluse în perspectiva negativă de rating atribuită de Moody’s. Deşi puciul a eşuat, evenimentul în sine este posibil să agraveze provocările în aceste domenii’, avertizează analiştii de la Moody’s.

Anterior, o altă mare agenţie de rating, S&P Global Ratings, a anunţat şi ea că va evalua implicaţiile puciului în zilele următoare. În luna mai a acestui an, S&P a revizuit perspectiva de rating a Turciei la stabilă, de la negativă, dar a menţinut ratingul la ‘BB plus’. La rândul său, Fitch Ratings a apreciat luni că există riscuri politice la adresa profilului de credit al Turciei, dar nu a luat nicio acţiune cu privire la ratingul de ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...