Moody’s a redus ratingurile pentru depozite ale BRD şi BCR

Moody's a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Comercială Română (BCR), în urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiară acordate instituţiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 18:22
Moody's a redus ratingurile pentru depozite ale BRD şi BCR

În cazul BRD, Moody’s a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, după ce agenţia a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.

În consecinţă, Moody’s a retrogradat şi ratingul de soliditate financiară individuală (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody’s a explicat că reducerea ratingului BCA a fost determinată de deteriorarea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările ca banca să aibă dificultăţi să revină la o profitabilitate sustenabilă în 2013 şi din cauza expunerii băncii la o valoare incertă a garanţiilor.

Agenţia notează totuşi că BRD este capitalizată corespunzător pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel că Moody’s nu se aşteaptă ca banca să aibă nevoie de capital suplimentar.

Creşterea lentă a economiei României continuă să afecteze performanţele sectorului bancar, cu cerere slabă pentru creditare, venituri scăzute şi presiuni asupra calităţii activelor, se arată în comunicat. Moody’s anticipează că economia României va înregistra o creştere modestă de 1,5% în acest an, iar consumul privat va fi scăzut.

În aceste condiţii, Moody’s se aşteaptă la deteriorarea în continuare a calităţii activelor BRD, deşi într-un ritm mai lent. Totuşi, expunerea băncii la o posibilă depreciere a leului faţă de euro rămâne un risc major pentru calitatea activelor. Este probabil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele de risc vor rămâne ridicate, dar sub nivelul de vârf din 2012, de 5,2% din creditele brute.

Calitatea activelor BRD este slabă, iar raportul dintre împrumuturile problemă şi împrumuturile brute s-a înrăutăţit la 22,2% în martie 2013, faţă de 21,3% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă acoperirea creditelor neperformante la 53,9%, conform datelor din martie 2013, de la circa 43% la sfârşitul lui 2011. BRD este a doua mare bancă din România după nivelul activelor.

Capitalizarea BRD rămâne corespunzătoare, cu o rată de adecvare conform IFRS de 16,7%, la sfârşitul lui 2012, iar Moody’s notează că, potrivit scenariilor de stres luate în calcul de agenţie, care măsoară rezistenţa băncii la continuarea înrăutăţirii calităţii activelor, presiunile asupra capitalului vor fi limitate.

Perspectiva ratingului pe termen lung a BRD este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la o posibilă reducere a calificativului.

Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, după reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.

Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum şi cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă.

Agenţia a explicat că reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinată de înrăutăţirea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările Moody’s ca bancă să aibă dificultăţi pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabilă şi din cauza expunerii la o valoare incertă a garanţiilor.

Moody’s consideră că BCR rămâne expusă la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum şi la un necesar de capital suplimentar, dacă înrăutăţirea calităţii activelor va continua într-un ritm similar.

Agenţia anticipează înrăutăţirea calităţii activelor BCR, dar într-un ritm mai lent decât anul trecut. Moody’s menţionează ca şi în cazul BRD efectul negativ al creşterii economice lente, precum şi al unei posibile deprecieri a leului faţă de euro. BCR ocupă prima poziţie în sistemul bancar românesc după valoarea activelor.

Este posibil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele să rămână ridicate, dar sub vârful de 6,8% din creditele brute, din 2012.

Calitatea activelor BCR este foarte slabă, iar raportul dintre creditele problemă şi creditele brute s-a înrăutăţit în martie 2013 la 28,2%, de la 26,7% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă acoperirea creditelor neperformante la 58%, potrivit datelor din martie 2013, de la 50,6% la sfârşitul lui 2011.

Capitalizarea BCR s-a îmbunătăţit uşor la sfârşitul lui 2012, faţă de aceeaşi perioadă din 2011, după o injecţie de capital din partea băncii mamă Erste, rezultând o rată de adecvare a capitalului Tier 1 conform IFRS de 13,6%.

Potrivit scenariilor de stres aplicate de Moody’s, care analizează rezistenţa BCR la deteriorarea calităţii activelor, agenţia notează că rezerva de capital a băncii ar putea fi sub presiune, dacă mediul operaţional din România se va înrăutăţi peste aşteptările Moody’s.

Perspectiva ratingurilor BCR este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la retrogradarea ratingului BSRF la nivelul E, ceea ce ar determina reducerea ratingurilor pentru depozite.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...