Moody’s a retrogradat Turcia la Ba2 (junk) cu perspectivă negativă

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a coborât şi mai mult ratingul suveran al Turciei în categoria junk (nerecomandat pentru investiţii), menţionând deteriorarea instituţiilor politice şi economiei, precum şi riscurile crescute apărute de pe urma deficitului de cont curent, informează Reuters.
Economica.net - joi, 08 mart. 2018, 09:25
Moody's a retrogradat Turcia la Ba2 (junk) cu perspectivă negativă

Moody’s a retrogradat miercuri ratingul Turciei de la ‘Ba1’ la ‘Ba2’, cu două trepte sub nivelul investment grade, în timp ce perspectiva a fost revizuită de la ‘stabilă’ la ‘negativă’. În urma acestei decizii, Turcia beneficiază de acelaşi rating de ţară ca şi Brazilia, Croaţia şi Costa Rica.

‘Guvernul pare în continuare concentrat pe măsuri pe termen scurt, în dauna unei politici monetare eficiente şi a unor reforme economice fundamentale’, apreciază analistul Moody’s, Kristin Lindow.

În plus, inflaţia persistentă şi factorii politici, precum continua stare de urgenţă după tentativa de puci din 2016 afectează ratingul Turciei. Moody’s a menţionat şi ‘riscul crescut al materializării unui şoc extern, având în vedere deficitul mare de cont curent, datoria externă mare şi necesităţile de rostogolire a datoriilor în contextul unor riscuri politice ridicate’.

Miercuri, Banca Centrală a Turciei a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară şi totodată a promis că va continua să urmărească o politică monetară restrictivă până când va constata o încetinire a inflaţiei. Deşi ritmul de creştere a preţurilor de consum s-a redus în ultimele luni, după ce în luna noiembrie 2017 a atins 12,98%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, rămâne în continuare peste pragul de 10%, dublu faţă de ţinta de 5% avută în vedere de Banca Centrală a Turciei.

Cu toate acestea, preşedintele Tayyip Erdogan a solicitat în repetate rânduri ieftinirea creditelor pentru stimularea economiei, ceea ce a dat naştere la îngrijorări în rândul investitorilor că politica monetară a Băncii Centrale ar putea fi influenţată de presiunile venite din mediul politic.

O altă mare agenţie de rating, Standard & Poor’s, atribuie Turciei un calificativ BB, similar cu Ba2 acordat de Moody’s, în timp ce anul trecut Fitch a retrogradat Turcia la BB plus, un calificativ cu o treaptă peste cel atribuit de Moody’s şi S&P.

Turcia depinde de investiţiile străine pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent, unul dintre cele mai mari din rândul statelor G20, şi pentru a-şi asigura serviciul datoriei externe. Retrogradarea ratingului de ţară ar putea obliga ţara să plătească mai mult pentru a împrumuta bani de pe pieţele internaţionale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...