Moody’s a revizuit în creştere rating-ul BCR la investment grade

Moody's Investors Service a îmbunătăţit ratingurile pentru depozitele pe termen lung în lei şi valută ale Băncii Comerciale Române S.A de la 'Ba1/Not Prime' la 'Baa3/Prime-3' (categoria investment grade), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - J, 10 aug. 2017, 09:01
Moody's a revizuit în creştere rating-ul BCR la investment grade

De asemenea, Moody’s a îmbunătăţit de la ”b2” la ”b1” calificativul pentru soliditate financiară (BCA) şi de la ”ba3” la ”ba2” calificativul BCA ajustat.

Perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung în lei ale Băncii Comerciale Române rămâne pozitivă, în timp ce perspectiva pentru depozitele pe termen lung în valută este modificată, de la pozitivă la stabilă, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Revizuirea în creştere, de la ”b2” la ”b1” a calificativului pentru soliditate financiară (BCA) reflectă îmbunătăţirea în curs de desfăşurare a calităţii activelor băncii, a profitabilităţii, a indicelui de adecvare a capitalului şi a structurii de finanţare.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut la 11,8% în decembrie 2016, de la 20,2% în decembrie 2015, datorită vânzării şi deprecierii împrumuturilor cu probleme, a procedurilor de restructurare şi a îmbunătăţirii condiţiilor economice, apreciază Moody’s.

Conform rezultatelor băncii înregistrate în primul semestru din 2017, rata NPL era de 11%.

BCR a realizat un profit net de 305 milioane lei în primul semestru din acest an, în scădere cu 51,9%, comparativ cu perioada similară din 2016. ‘Banca Comercială Română a obţinut în semestrul I 2017 un profit net de 305 milioane lei (67,4 milioane euro), susţinut de performanţa operaţională şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului. În raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrează o scădere determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din înregistrarea, în bilanţul din primul semestru al lui 2016, a unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii, precum şi a unor reluări de provizioane de risc generate de recuperări din credite neperformante’, se arată într-un comunicat al BCR.

Redresarea profitabilităţii şi reducerea expunerii la risc în ultimii şase ani au dus la o majorare a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 la 18,64% în decembrie 2016, de la 16,04% în decembrie 2015, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

În pofida întăririi considerabile a profilului de risc al BCR, Moody’s ţine cont de natura temporară a unora dintre aceste îmbunătăţiri.

Perspectiva pozitivă atribuită ratingului pentru depozitele pe termen lung în lei ale Băncii Comerciale Române reflectă aşteptările Moody’s privind îmbunătăţirea suplimentară a profilului de creditare în următoarele 12-18 luni datorită reducerii împrumuturilor cu probleme şi a menţinerii unei capitalizări adecvate.

Îmbunătăţirea ratingurilor BCR a fost determinată de aşteptările Moody’s privind un sprijin ridicat din partea grupului mamă Erste Group Bank AG, care ridică cu două trepte ratingul BCR, precum şi de menţinerea aşteptărilor cu privire la sprijinul guvernamental, dată fiind poziţia BCR de cea mai mare bancă comercială din România, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate&investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe. BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor şi 510 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și
Avioanele Boeing şi bourbonul, ţintele UE pentru taxele vamale pentru produsele din SUA
Avioanele Boeing şi bourbonul, ţintele UE pentru taxele vamale pentru produsele din SUA
Comisia Europeană are în vedere produse americane în valoare de 72 de miliarde de euro, variind de la avioane Boeing şi până la whisky-ul bourbon, pentru posibile taxe vamale suplimentare,......
UPDATE PNRR – Proiecte de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, anunţă ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
UPDATE PNRR – Proiecte de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, anunţă ministrul ...
Proiecte de circa 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, din perspectiva analizelor tehnice, ...
Top 5 greşeli de evitat când pregătești bulbii de flori pentru toamnă
Top 5 greşeli de evitat când pregătești bulbii de flori pentru toamnă
Toamna este sezonul începuturilor nevăzute, momentul în care grădinarii pregătesc terenul pentru frumusețea care va ...
Volkswagen a reluat exportul de ID.Buzz către SUA
Volkswagen a reluat exportul de ID.Buzz către SUA
Producătorul auto german Volkswagen a reluat livrările microbuzului său electric ID.Buzz către Statele Unite, a declarat ...