1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Moody's: 2015 va fi un an dificil pentru industria petrolieră

Industria mondială a petrolului intră într-o perioadă dificilă în 2015, din cauza prăbuşirii preţului la ţiţei, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's publicat, marţi, transmite ANSA.

06 ian, 2015 | Agerpres

Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Dacă preţul barilului de ţiţei rămâne la aproximativ 55 de dolari, aşa cum se tranzacţionează în prezent, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investiţiile, avertizează Moody's.

Raportul vine în condiţiile în care, marţi, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie se tranzacţiona la 52,43 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul de petrol light sweet crude cu livrare în luna februarie se tranzacţiona marţi la 49,32 dolari, fiind pentru prima dată din 2009 când cotaţia a coborât sub 50 de dolari.

În raportul Moody's se arată că declinul preţului ţiţeiului, început în urmă cu şapte luni, vine ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii,

'Factorii care au dus la aceste evoluţii sunt majorarea furnizării din statele care nu sunt membre OPEC, în special SUA, o încetinire a creşterii cererii pe plan global şi decizia Arabiei Saudite de a nu mai acţiona ca principal producător mondial', apreciază analiştii agenţiei de evaluare financiară.

La ultima sa reuniune ministerială, organizată la sediul de la Viena în data de 27 noiembrie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei, în pofida faptului că în prezent preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de cel de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului.

OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO