1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 15 º

Finanţe şi bănci

Moody's: BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi Alpha Bank înregistrează progrese solide în curăţarea bilanţurilor

Banca Comercială Română (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi Alpha Bank România înregistrează progrese solide în curăţarea din bilanţurile lor a stocului masiv de împrumuturi cu probleme şi vor beneficia de redresarea economiei României în următoarele 12-18 luni, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service.

25 sep, 2017 | Agerpres

'Avansul economiei României va îmbunătăţi capacitatea de rambursare a datoriilor a celor care s-au împrumutat şi va crea oportunităţi suplimentare pentru bănci să-şi vândă activele cu probleme. Ne aşteptăm ca la cele patru bănci rata creditelor neperformante, ca proporţie din totalul împrumuturilor, să scadă cu două-trei puncte procentuale, în următoarele 12-18 luni', a afirmat Armen Dallakyan, vicepreşedinte al agenţiei de evaluare financiară.

Moody's estimează o creştere a PIB-ului României de 5,2% în acest an şi de 4,5% anul viitor, de la 4,8% în 2016, sprijinit de consumul privat solid. Dar în pofida expansiunii economice solide, agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o creştere modestă a creditării, de 3% - 4% în următoarele 12-18 luni.

În urma îmbunătăţirii considerabile a profitabilităţii la majoritatea băncilor din România, în 2016, profiturile vor scădea probabil la un nivel mai modest deoarece costurile cu provizioanele cresc sau se normalizează şi veniturile rămân sub presiune, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor.

În 2016, Banca Comercială Română a raportat profiturile solide, cu o rentabilitate a activelor (ROA) de 1,5%, urmată de Groupe Societe Generale şi Raiffeisen, cu 1,3% fiecare, şi Alpha Bank România, de 0,8%.

Declinul portofoliului de împrumuturi şi scăderea ratelor dobânzilor au comprimat în ultimii ani veniturile la cele patru bănci care beneficiază de un rating atribuit de Moody's. Totuşi, Raiffeisen, care are o marjă netă a dobânzilor mai ridicată şi venituri din comisioane mai solide decât celelalte trei bănci, a făcut faţă mai bine acestor dificultăţi, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO