Moody’s: Economia mondială nu se va redresa semnificativ în următorii doi ani

Avansul economiei mondiale este puţin probabil să se redreseze semnificativ în următorii doi ani, deoarece încetinirea graduală a PIB-ului Chinei şi problemele structurale din zona euro, Brazilia şi Africa de Sud continuă să afecteze activitatea economică, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service.
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 14:54
Moody's: Economia mondială nu se va redresa semnificativ în următorii doi ani

Economiile din G20 (organism care grupează atât cele mai dezvoltate state ale lumii, cât şi cele mai mari economii emergente) ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ 3% în 2015 şi 2016, după un avans de 2,8% în 2014, estimează Moody’s.

‘Cei mai mulţi factori care au afectat creşterea economiei mondiale în 2014 se menţin şi în următorii doi ani, inclusiv încetinirea graduală din China’, care a dus la scăderea importurilor chineze şi a redus avansul exporturilor pe plan mondial, a apreciat Marie Diron, vicepreşedintele Moody’s şi autor al raportului.

‘Mai mult, deficienţele structurale din anumite regiuni şi state – inclusiv zona euro, Brazilia şi Africa de Sud – au afectat redresarea semnificativă a PIB-ului global’, a adăugat Diron.

Aceşti factori au avut un impact mai accentuat asupra activităţii economice decât s-a estimat anterior şi au determinat Moody’s să înrăutăţească prognoza de creştere pentru 2015 în multe ţări şi regiuni, inclusiv în zona euro, Brazilia şi Japonia. În schimb, Moody’s se aşteaptă la o creştere economică solidă în SUA, Marea Britanie şi India în următorii doi ani.

PIB-ul SUA va creşte cu 3% şi 2,8% în 2015 şi, respectiv, 2016, pe fondul scăderii şomajului şi a condiţiilor favorabile de finanţare, care vor sprijini consumul. Brazilia, afectată de reducerea exporturilor către China, va înregistra un avans de aproximativ 1% în 2015, nivelul ridicat al datoriei guvernamentale limitând adoptarea de noi măsuri fiscale de stimulare, apreciază Moody’s.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2014 şi 2015, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina şi al dificultăţilor cu care se confruntă anumite state emergente.

După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să urce cu 3,6% în 2014 şi cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte procentuale în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...