Moody’s: Economia mondială nu se va redresa semnificativ în următorii doi ani

Avansul economiei mondiale este puţin probabil să se redreseze semnificativ în următorii doi ani, deoarece încetinirea graduală a PIB-ului Chinei şi problemele structurale din zona euro, Brazilia şi Africa de Sud continuă să afecteze activitatea economică, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service.
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 14:54
Moody's: Economia mondială nu se va redresa semnificativ în următorii doi ani

Economiile din G20 (organism care grupează atât cele mai dezvoltate state ale lumii, cât şi cele mai mari economii emergente) ar urma să înregistreze o creştere de aproximativ 3% în 2015 şi 2016, după un avans de 2,8% în 2014, estimează Moody’s.

‘Cei mai mulţi factori care au afectat creşterea economiei mondiale în 2014 se menţin şi în următorii doi ani, inclusiv încetinirea graduală din China’, care a dus la scăderea importurilor chineze şi a redus avansul exporturilor pe plan mondial, a apreciat Marie Diron, vicepreşedintele Moody’s şi autor al raportului.

‘Mai mult, deficienţele structurale din anumite regiuni şi state – inclusiv zona euro, Brazilia şi Africa de Sud – au afectat redresarea semnificativă a PIB-ului global’, a adăugat Diron.

Aceşti factori au avut un impact mai accentuat asupra activităţii economice decât s-a estimat anterior şi au determinat Moody’s să înrăutăţească prognoza de creştere pentru 2015 în multe ţări şi regiuni, inclusiv în zona euro, Brazilia şi Japonia. În schimb, Moody’s se aşteaptă la o creştere economică solidă în SUA, Marea Britanie şi India în următorii doi ani.

PIB-ul SUA va creşte cu 3% şi 2,8% în 2015 şi, respectiv, 2016, pe fondul scăderii şomajului şi a condiţiilor favorabile de finanţare, care vor sprijini consumul. Brazilia, afectată de reducerea exporturilor către China, va înregistra un avans de aproximativ 1% în 2015, nivelul ridicat al datoriei guvernamentale limitând adoptarea de noi măsuri fiscale de stimulare, apreciază Moody’s.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2014 şi 2015, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina şi al dificultăţilor cu care se confruntă anumite state emergente.

După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să urce cu 3,6% în 2014 şi cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte procentuale în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...