Moody’s: Epidemia de Ebola riscă să aibă repercursiuni asupra economiilor vest-africane

Epidemia de febră hemoragică provocată de virusul Ebola ar putea provoca repercursiuni economice şi bugetare pentru cele patru ţări vest-africane afectate de această epidemie, respectiv Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria, a avertizat joi agenţia de evaluare Moody's Investors Service, transmite AFP.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 13:58
Moody's: Epidemia de Ebola riscă să aibă repercursiuni asupra economiilor vest-africane

Întreruperile provocate schimburilor comerciale şi transporturilor ar putea să se prelungească până luna viitoare, la care se vor adăuga creşterea cheltuielilor cu sănătatea, ceea ce ar putea pune în pericol creşterea economică a statelor vest-africane, a apreciat analistul Moody’s, Matt Robinson.

‘Ebola riscă să aibă consecinţe economice şi fiscale semnificative pentru mai multe state din regiune’, a spus Matt Robinson. ‘Epidemia riscă să aibă un efect financiar direct asupra bugetelor guvernelor prin creşterea cheltuielilor cu sănătatea, care ar putea să fie semnificative, precum şi un efect indirect provocat de încetinirea economică asupra generării veniturilor guvernamentale într-o regiune unde bugetele sunt deja afectate de un nivel redus de colectare a taxelor’ a mai spus Robinson.

Potrivit unei prime evaluări realizată de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, creşterea economică înregistrată de Guineea ar putea fi amputată cu un punct din cauza epidemiei până la 3,5% în loc de 4,5%.

În Liberia, autorităţile au anunţat deja că există riscul să-şi revizuiască în jos prognozele de creştere, fixa iniţial la 5,9%. O dovadă a consecinţelor economice ale epidemiei este faptul că grupul ArcelorMittal a anunţat că proiectul său vizând extinderea uneia din minele sale de minereu de fier a fost perturbat din cauza subcontractanţilor care au decis să-şi evalueze angajaţii din zonă.

La rândul său, Sierra Leone riscă să înregistreze o decelerare după creşterea record de 16% din 2013, apreciază Moody’s. Compania britanică London Mining a anunţat luna trecută că a decis să-şi evacueze tot personalul non-esenţial din această ţară.

Cazul Nigeriei, cel mai mare producător de petrol din Africa, provoacă însă cele mai mari îngrijorări. ‘Consecinţele pentru industria vest-africană de hidrocarburi ar fi considerabile dacă Lagos, cel mai populat oraş din Africa, ar fi lovit de epidemie’, avertizează Moody’s.

Potrivit ultimului bilanţ al epidemiei publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), numărul total al cazurilor confirmate, probabile sau suspecte ajungând la 1.975, iar cel al deceselor – la 1.069.

Te-ar mai putea interesa și
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie......
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...