Moody’s îmbunătăţeşte ratingul Greciei, dar estimează recesiune în 2014

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în creştere, cu două trepte, ratingul suveran al Greciei, de la 'C' la 'Caa3', perspectivă stabilă, estimând că Atena va reuşi să-şi îndeplinească obiectivele bugetare în 2014, deşi recesiunea se va încheia anul viitor, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 07:47
Moody's îmbunătăţeşte ratingul Greciei, dar estimează recesiune în 2014

Moody’s este a treia mare agenţie de evaluare financiară care a îmbunătăţit ratingul Greciei în ultimele 12 luni. În decembrie 2012, Standard & Poor’s Ratings Services a revizuit în creştere calificativul atribuit Greciei, de la ‘intrare selectivă în incapacitate de plată’ la ‘B minus’, iar în mai 2013 Fitch a atribuit un rating ‘B minus’, de la ‘CCC’.

Ratingul atribuit Greciei încă face parte din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii), reflectând nivelul ridicat al datoriei guvernamentale, de aproximativ 175% din PIB.

Moody’s a estimat, totuşi, că Atena va reuşi să-şi îndeplinească obiectivele bugetare în 2014, condiţia impusă de creditorii internaţionali pentru o posibilă nouă reducere a datoriei.

‘Moody’s crede că Guvernul de la Atena rămâne decis să ajungă la un excedent primar de aproximativ 1,5% din PIB în 2014, în special pentru că acest obiectiv este solicitat pentru ca Grecia să poată obţine o reducere a datoriei din partea creditorilor internaţionali’, se arată în declaraţia agenţiei de evaluare financiară.

De asemenea, Moody’s a prognozat că economia elenă se va contracta cu 0,5% în 2014 şi va înregistra o creştere de 1% în 2015, datorită exporturilor şi turismului. Guvernul de la Atena speră că PIB-ul Greciei va reveni pe creştere anul viitor.

Veniturile Greciei din taxe au depăşit estimările în octombrie, ajutând ţara să fie în grafic pentru a-şi îndeplini ţintele fiscale pe acest an, a anunţat, luna trecută, Guvernul de la Atena.

În perioada ianuarie – octombrie 2013, Grecia a înregistrat un excedent bugetar primar, înainte de plata dobânzilor şi excluzând veniturile excepţionale, de 1,1 miliarde de euro (1,48 miliarde de dolari).

Adjunctul ministrului elen de Finanţe, Christos Staikouras, le-a declarat jurnaliştilor că veniturile din taxe au depăşit cu 250 de milioane de euro obiectivul stabilit de Guvern, în pofida recesiunii cu care se confruntă Grecia.

Atena are ca obiectiv obţinerea în acest an a unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, pentru a putea negocia o nouă ştergere a datoriei cu reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Datoria Greciei ar urma să ajungă anul acesta la 175,5% din PIB şi ar trebui să scadă sub 110% din PIB până în 2022.

În proiectul de buget pe 2014, prezentat luna trecută în Parlamentul Greciei, se arată că ţara ar urma să raporteze la sfârşitul acestui an un excedent primar de 0,2% din PIB la nivel guvernamental.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a selectat 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state pentru implementarea proiectului-pilot de inovare regională
Comisia Europeană a selectat 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state pentru implementarea proiectului-pilot de inovare ...
Comisia Europeană a anunţat marţi cele 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot pentru Parteneriatele pentru inovare regională, o iniţiativă......
Allianz este de acord să plătească o amendă de șase miliarde de dolari, după falimentul unuia dintre fondurile sale de investiții din Statele Unite
Allianz este de acord să plătească o amendă de șase miliarde de dolari, după falimentul unuia dintre fondurile sale ...
Grupul german Allianz SE a acceptat să plătească aproximativ şase miliarde de dolari, iar divizia sa din SUA de gestionare ...
Chimcomplex anunță schimbări în echipa managerială. Directorul economic al companiei a fost eliberat din funcție
Chimcomplex anunță schimbări în echipa managerială. Directorul economic al companiei a fost eliberat din funcție
Consiliul de Administrație Chimcomplex anunță încheierea mandatului de director economic Chimcomplex al lui Adrian Dumitriu ...
Doar 5% din toate proiectele de digitalizare finalizate pentru sectorul public din Romania, sunt folosite – analiză
Doar 5% din toate proiectele de digitalizare finalizate pentru sectorul public din Romania, sunt folosite – analiză
Doar 5% din proiectele de digitalizare finalizate, cu aplicare în sectorul public din România, sunt folosite în realitate ...