Moody’s: Intrarea în default a SUA este extrem de puţin probabilă

Intrarea guvernului Statelor Unite în default (incapacitate de plată) este extrem de improbabilă, chiar şi fără un acord în Congres până la termenul limită, 17 octombrie, privind plafonul datoriei de stat, consideră directorul general al agenţiei de rating Moody's, Raymond McDaniel, citat de CNBC.
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 08:44
Moody's: Intrarea în default a SUA este extrem de puţin probabilă

„Este extrem de improbabil ca Trezoreria să nu continue plăţile în contul obligaţiunilor. Sperăm că nu se va ajunge dincoo de 17 octombrie fără o modificare a plafonului datoriei de stat, însă chiar şi dacă se va întâmpla aşa ceva, credem că Trezoreria va continua să plătească datoriile”, a afirmat McDaniel într-un interviu acordat CNBC.

Guvernul SUA a suspendat parţial activitatea începând de la 1 octombrie, pe fondul impasului politic de la Washington, unde Congresul nu a reuşit să negocieze un nou buget. Plafonul datoriei de stat, aflat la 16.700 miliarde de dolari, trebuie ridicat până cel târziu pe 17 octombrie pentru a evita o eventuală situaţie de default.

Consecinţele intrării în default a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar fi devastatoare pentru pieţele financiare şi economia mondială.

Pieţele au afişat până acum o reacţie nesemnificativă la impasul politic de la Washington. Scăderile de pe bursele din Europa şi Asia au fost limitate, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 0,5% de marţi până vineri.

Statele Unite au mai trecut printr-o situaţie similară în 2011 în ceea ce priveşte plafonul datoriei de stat. Atunci, impasul politic a întârziat până în ultimul moment avizul Congresului, însă politicenii au ajuns în final la o soluţie de compromis.

Agenţia de rating Standard & Poor’s a coborât însă în vara lui 2011 ratingul SUA de la AAA, maximul posibil, la a doua treaptă în ierarhie, acuzând impasul politic.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...