Moody’s: O creştere cu 3% a economiei americane în 2015 va consolida recuperarea graduală a economiei mondiale

Consolidarea economiei Statelor Unite ale Americii va continua anul viitor, fiind estimată o creştere a activităţii economice cu 3%, ceea ce va întări 'recuperarea graduală' a economiei globale, a anunţat marţi agenţia de rating Moody's, citată de EFE.
Economica.net - mar, 25 nov. 2014, 19:53
Moody's: O creştere cu 3% a economiei americane în 2015 va consolida recuperarea graduală a economiei mondiale

Într-un raport privind perspectivele macroeconomice globale pentru 2015, agenţia de rating a prezentat, însă, patru variabile ce pot genera riscuri pentru creşterea economică globală şi să diminueze calitatea datoriei suverane.

Analistul Moody’s Alastair Wilson a identificat, între aceste variabile, ‘posibilitatea unor şocuri de încredere derivate din creşterea aşteptată a ratelor dobânzilor în SUA’.

De asemenea, el a menţionat ‘impactul creşterii reduse în China şi zona euro’, care asigură împreună 31 % din Produsul Brut mondial, cu riscurile de deflaţie şi creştere redusă a activităţii economice europene, care vor avea impact asupra datoriei suverane.

Moody’s semnalează şi riscurile geopolitice, precum conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi cel din Orientul Mijlociu, care ‘vor continua să reprezinte o ameninţare pentru încrederea investitorilor din ţările afectate şi din cele vecine’.

Ultima variabilă menţionată este dată de capacitatea şi voinţa Guvernelor de a avansa în privinţa reformelor structurale, pentru a genera creştere economică şi financiară pe termen lung.

Moody’s estimează o creştere cu 3 % a activităţii economice în SUA, după creşterea notabilă înregistrată în trimestrul al doilea şi în al treilea.

Conform datelor prezentate marţi de Departamentul de Comerţ al SUA, economia ţării a crescut cu 3,9 % în trimestrul al treilea al acestui an, după o creştere de 4,6 % în cel de-al doilea.

Dar, notează Moody’s, ar putea apărea repercusiuni dacă nu va avea loc ‘un proces de normalizare a ratelor dobânzilor’ în SUA, proces estimat de analişti a avea loc la jumătatea anului viitor.

În ceea ce priveşte ţările din America Latină, agenţia de rating consideră că regiunea ‘este destul de bine poziţionată’ pentru a face faţă volatilităţii derivate din creşterea dobânzii în SUA.

Moody’s mai arată că, în eventualitatea unei creşteri mai reduse estimate pentru China, o serie de ţări din regiune ar putea fi afectate în mod special, precum Chile, ale cărei exporturi în China reprezintă 6,9% din Produsul său Intern Brut.

Referitor la calitatea creditării globale, Moody’s estimează că anul viitor 80 % din toate fondurile suverane vor avea o perspectivă stabilă, faţă de 70 % în 2014, nivel estimat în ianuarie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...