Moody’s: Ratingul Italiei a fost retrogradat la „Baa3”, cu doar o treaptă peste „junk”

Moody's Investors Service a retrogradat vineri ratingul Italiei, de la "Baa2" la "Baa3", dar a revizuit în creştere perspectiva, de la negativă la stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - sâm, 20 oct. 2018, 07:51
Moody's: Ratingul Italiei a fost retrogradat la

Calificativul „Baa3” este cu doar o treaptă peste nivelul „junk” (nerecomandat pentru investiţii).

Revizuirea în scădere vine pe fondul unei slăbiri a solidităţii fiscale a Italiei, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani decât a previzionat anterior Moody’s. Datoria publică a Italiei se va stabiliza probabil la actualul nivel de 130% din PIB în următorii ani, mai degrabă decât să înceapă să scadă, aşa cum estima agenţia.

Mai mult, evoluţia datoriei este vulnerabilă din cauza perspectivelor de creştere mai reduse, ceea ce ar putea duce la o nouă creştere a nivelului datoriei faţă de actualul nivel deja ridicat.

Retrogradarea ratingului Italiei este determinată şi de oprirea planurilor de adoptare a unor reforme structurale fiscale şi economice, ceea ce va avea implicaţii negative la adresa creşterii economice pe termen mediu, se arată în raportul Moody’s.

Perspectiva stabilă reflectă riscurile echilibrate în mare parte la adresa ratingului „Baa3”.

În opinia Moody’s, Italia încă demonstrează o soliditate importantă a creditării, care echilibrează slăbirea perspectivelor fiscale. Soliditatea este determinată de economia mare şi diversificată, de poziţia externă robustă şi cu excedent substanţial de cont curent.

Principalul motiv al retrogradării Italiei la „Baa3” este recent anunţata schimbare de strategie fiscală, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani faţă de aşteptările anterioare.

Intenţia de a adopta o politică fiscală expansionistă sugerează că, în loc ca nivelul datoriei publice a Italiei să scadă în următorii ani, aşa cum previziona fostul Executiv, datoria va rămâne la actualul nivel de aproximativ 130% din PIB, un nivel care face Italia vulnerabilă la viitoarele şocuri interne şi externe, în special în cazul unei creşteri economice mai reduse, se arată în raportul Moody’s.

Guvernul de la Roma are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,4% din PIB anul viitor, mai ridicat decât nivelul previzionat pentru acest an, de aproximativ 1,9% din PIB, şi mult mai ridicat faţă de angajamentele Italiei conform reglementărilor fiscale ale UE. De asemenea, Executivul estimează un deficit de 2,1% din PIB în 2020 şi de 1,8% din PIB în 2021, faţă de un nivel echilibrat previzionat anterior.

Moody’s se aşteaptă la deficite bugetare mai ridicate, de 2,5% din PIB în fiecare din următorii trei ani, faţă de cât estimează Guvernul de la Roma, în urma implementării promisiunilor din campania electorală, inclusiv reducerile de taxe pentru firme şi gospodării şi a încetinirii creşterii economice.

Şi agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat vineri că scăderea ratingului de ţară al Italiei ar duce la retrogradarea calificativelor principalelor bănci, Intesa Sanpaolo şi UniCredit

Băncile italiene se confruntă cu presiuni crescute asupra ratingurilor lor ca urmare a riscurilor la adresa calificativului de ţară al Italiei. Printre aceste riscuri se numără erodarea capitalului din cauza scăderii preţurilor la obligaţiunile suverane, creşterea costurilor de finanţare şi incertitudinea macroeconomică, apreciază Fitch.

Agenţia de evaluare reaminteşte că în luna august a revizuit, la negativă, perspectiva pentru ratingul suveran de tip ‘BBB’ atribuit Italiei. Acest lucru a dus la revizuirea, tot la negativ, a perspectivelor pentru mai multe bănci italiene: Banca Nazionale del Lavoro (BBB plus), Credito Emiliano, Intesa Sanpaolo, Mediobanca, UniCredit (toate la BBB) şi Unipol Banca (BB plus).

„O retrogradare a ratingului suveran ar duce cel mai probabil la o retrogradare a acestor bănci”, a subliniat vineri Fitch.

Potrivit agenţiei de evaluare, băncile italiene au o expunere directă la ratingul suveran prin pachetele lor de titluri de stat. Multe din băncile italiene deţin pachete mari de obligaţiuni guvernamentale italiene comparativ cu capitalizarea lor. Vineri, diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani şi obligaţiunile germane a trecut peste pragul de 300 de puncte de bază, ajungând la 342 puncte de bază, de la o diferenţă de 240 puncte de bază la jumătate acestui an. Fitch susţine că aceste diferenţe mari vor duce la creşterea costurilor de finanţare pentru bănci italiene.

Analiştii se aşteptau la o retrogradare a ratingului suveran al Italiei după ce Comisia Europeană a trimis joi o scrisoare autorităţilor de la Roma în care solicită clarificări pentru ceea ce a numit un derapaj bugetar „fără precedent”. Ministrului italian de Finanţe, Giovanni Tria, i se cere să îşi prezinte, în scris, observaţiile până la data de 22 octombrie, cu mult înaintea termenului limită de 31 octombrie la care Comisia Europeană trebuie să îşi dea evaluarea finală cu privire la proiectele de buget ale statelor din zona euro.

În replică, premierul Italiei, Giuseppe Conte, a apreciat joi că abaterea Italiei de la regulile fiscale „nu este mare”, adăugând că Guvernul de la Roma discută cu agenţiile de rating în speranţa că o retrogradarea a ratingului de ţară poate fi evitată.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...