Moody’s: România va împrumuta în acest an mai mult ca în 2011

Guvernul României are în acest an un necesar de finanţare de 17,2 miliarde de euro, comparativ cu 17,6 miliarde de euro anul trecut, însă statul va împrumuta în total 18 miliarde de euro, urmând să constituie o rezervă de 800 de milioane de euro, estimează agenţia de evalure financiară Moody's.
Economica.net - vin, 24 feb. 2012, 13:48
Moody's: România va împrumuta în acest an mai mult ca în 2011

Dacă necesarul de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar coboară de la 6,2 miliarde de euro la 3,6 miliarde de euro, Guvernul va avea nevoie de mai mulţi bani pentru serviciul datoriei (inclusiv cea pe termen scurt). Astfel, necesarul de finanţare pentru plăţile în contul datoriilor urcă de la 11,4 miliarde de euro în 2011 la 13,6 miliarde de euro în acest an.

Guvernul va avea cele mai mari cheltuieli în privinţa datoriilor de pe piaţa internă, de 12 miliarde de euro, faţă de 10,7 miliarde de euro în anul anterior, în timp ce necesarul pentru finanţarea serviciului datoriei externe avansează de la 700 milioane de euro la 1,6 miliarde de euro.

Chiar dacă necesarul de finanţare s-a redus, Guvernul va împrumuta mai mult ca anul trecut.

„Necesarul este de 17,2 miliarde de euro, dar Guvernul anticipează atragerea de finanţări în valoare de 18 miliarde de euro. Guvernele se «suprafinanţează» câteodată pentru a avea o rezervă în cazul unor necesităţi neaşteptate în perioade de incertitudine”, a precizat pentru MEDIAFAX analistul Moody’s Atsi Sheth.

Anul trecut, Guvernul a împrumutat fonduri doar pentru a acoperi necesarul de finanţare de 17,6 miliarde de euro.

Principala sursă de finanţare va rămâne şi în acest an piaţa internă, prin emisiuni de instrumente financiare, a căror valoare va urca de la 13,5 miliarde de euro la 13,7 miliarde de euro, se arată în analiza Moody’s.

Guvernul va creşte şi valoarea finnaţărilor de pe piaţa externă, de la 4,1 miliarde de euro anul trecut la 4,3 miliarde de euro. În timp ce finanţările din surse multilaterale, bilaterale şi altele vor coborî de la 2,6 miliarde de euro în 2011 la 1,8 miliarde d euro, emisiunile de instrumente financiare pe piaţa externă vor creşte de la 1,5 miliarde de euro la 2,5 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul acestui an 17,7 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro), depăşind programul anunţat pentru primul trimestru, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR. De asemenea, Finanţele au împrumutat în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani.

După necesarul de finanţare calculat ca procentaj din PIB, România se situează pe poziţia a treia în rândul a 11 state din regiune, cu 12%, peste media Europei Centrale şi de Est de aproape 10%. Înaintea României se află Ungaria (16,1% din PIB) şi Cehia (12,2%).

La nivelul Europei Centrale şi de Est, Moody’s estimează un necesar de finnaţare al guvernelor de peste 164 miliarde de euro, în scădere cu 3,4% faţă de anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie
România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie
Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a crescut în iunie cu 5,3%, comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce în zona euro avansul a fost de 5%, arată datele......
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri; peste 17 candidaţi pe loc
Facultăţile din cadrul UB cu cea mai mare concurenţă pentru locurile la buget: Matematică și Informatică și Facultatea ...
Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti ...
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Autostrada Transilvania: Furnicar de muncitori, utilaje și 22 de foreze pe șantierul UMB din județul Cluj FOTO
Pasionații de infrastructură au postat miercuri imagini de pe șantierul din zona Topa Mică, județul Cluj, unde grupul ...
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Dragu: Rectificarea bugetară – în două săptămâni. Sperăm la o majorare a sumei alocate Ministerului Transporturilor
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi-a exprimat speranţa, miercuri, ca suma alocată Ministerului Transporturilor la ...