Moody’s: Rusia beneficiază de rating favorabil investiţiilor, în urma măsurilor de consolidare fiscală

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit în creştere ratingul Rusiei, de la "Ba1" la "Baa3", în urma măsurilor de consolidare fiscală, transmit TASS şi Reuters.
Economica.net - lun, 11 feb. 2019, 07:05
Moody's: Rusia beneficiază de rating favorabil investiţiilor, în urma măsurilor de consolidare fiscală

Ratingul „Baa3” reprezintă cel mai scăzut nivel din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiţii), scrie Agerpres.

În schimb, perspectiva atribuită ratingului Rusiei a fost înrăutăţită de la pozitivă la stabilă, pe fondul actualelor presiuni din partea factorilor externi, inclusiv un posibil declin al preţului ţiţeiului.

Revizuirea în creştere, de la „Ba1” la „Baa3”, a ratingului Rusiei vine în urma politicilor adoptate în ultimii ani, care au întărit finanţele publice deja solide ale ţării, se arată în comunicatul agenţiei.

De asemenea, există o probabilitate rezonabil de ridicată ca SUA să impună noi sancţiuni Rusiei în următoarele luni, dar capacitatea Moscovei de a face faţă impactului s-a îmbunătăţit din 2015, când Moody’s a retrogradat calificativul Rusiei. Necesităţile de împrumut ale Guvernului de la Moscova sunt foarte reduse, iar în urma măsurilor de consolidare fiscală şi a schimbărilor în modul de achiziţie al datoriei guvernamentale Rusia se poate împrumuta numai de pe plan intern, dacă va fi nevoie, apreciază Moody’s.

„Nivelul foarte scăzut al datoriei publice şi activele publice substanţiale furnizează un grad semnificativ de rezilienţă, pe fondul dificultăţilor structurale cu care se confruntă ţara”, se arată în comunicatul agenţiei.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a confirmat ratingul de credit al Rusiei la „BBB minus/A-3”, cu perspectivă stabilă dar a avertizat că ar putea lua în considerare acţiuni negative de rating dacă SUA decis să impună noi sancţiuni Rusiei în următoarele luni.

Prin revizuirea în creştere a ratingului suveran al Rusiei, Moody’s recunoaşte succesul politicii economice a Guvernului, a afirmat ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, după publicarea comunicatului agenţiei de evaluare financiară.

„Sunt încântat că succesul evident al politicii economice a Rusiei este recunoscut de Moody’s. Acum toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară vor recomanda clienţilor lor să investească în Rusia. Este o decizie corectă, chiar dacă a fost relativ întârziată, şi se bazează pe calitatea ridicată a politicii fiscale, monetare şi macroeconomice”, a declarat oficialul rus.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...