Acțiunile de rating urmează confirmării ratingului Baa3 pentru emitentul și obligațiunile negarantate de rang superior ale Guvernului României, cu perspectivă negativă. Ratingurile și evaluările băncilor românești care nu sunt menționate, rămân neafectate de acțiunea de rating de astăzi. De obicei, companiile dintr-un stat pot avea cel mult ratingul suveran și, de cele mai multe ori, o treaptă inferioară.
Afirmarea ratingurilor băncilor reflectă performanțele financiare ale acestora – caracterizate printr-o bună calitate a activelor și a capitalizării, o profitabilitate puternică și rezerve substanțiale de lichiditate care atenuează în mare măsură riscurile de finanțare generate de o proporție ridicată de depozite în valută.
”Ne așteptăm ca băncile să își mențină performanțele financiare bune, în pofida provocărilor fiscale cu care se confruntă statul suveran și a potențialei slăbiri a calității creditului guvernamental. Așteptările noastre sunt determinate de accelerarea creșterii economice în 2025, de șomajul scăzut susținut și de nivelul scăzut al datoriei sectorului privat”, afirmă reprezentanții Moody’s.
Afirmarea ratingurilor include, de asemenea, ipotezele agenției care rămân neschimbate privind sprijinul parental și rezultatele analizei avansate ale Moody’s, LGF (Loss Given Failure), care rămân neschimbate.
Acțiunea de rating de astăzi ia în considerare, de asemenea, îmbunătățirea susținută a fundamentelor financiare ale Banca Comerciala Română S.A., în special riscul scăzut al activelor, capitalizarea bună și profitabilitatea puternică.
Perspective negative
Perspectivele negative ale ratingurilor depozitelor pe termen lung și ale obligațiunilor negarantate de rang superior ale băncilor, acolo unde este cazul, sunt determinate de perspectiva negativă a ratingului suveran. În cazul unei retrogradări a ratingului Guvernului României, ratingurile depozitelor pe termen lung ale BCR, BRD și ABR, precum și ratingurile depozitelor pe termen lung și ale obligațiunilor negarantate cu rang prioritar ale RBRO ar fi plafonate la două trepte peste ratingul suveran.
Banca Comerciala Română S.A.
Îmbunătățirea ratingului de bază al BCR la ba1 de la ba2 recunoaște îmbunătățirea susținută a performanțelor financiare ale băncii, în special a solvabilității sale. Calitatea activelor BCR s-a îmbunătățit de-a lungul timpului, susținută de subscrierea prudentă și de rezervele ridicate pentru pierderi din credite.
Evaluarea Moody’s recunoaște, de asemenea, capitalizarea bună a BCR și profitabilitatea sa ridicată, în ciuda unei încetiniri preconizate odată cu reluarea reducerilor ratelor dobânzilor de către Banca Centrală a României. BCR beneficiază, de asemenea, de un profil puternic de finanțare bazat pe depozite și de rezervele sale mari de lichiditate, care atenuează parțial riscurile de finanțare generate de ponderea mare a depozitelor în valută.
Unde are BCR rating mai mare decât cel suveran ca urmare al posibilului ajutor al Erste în caz de probleme
Confirmarea ratingurilor Baa1 pentru depozitele pe termen lung și (P)Baa1 pentru programele MTN senior negarantate ale băncii, precum și confirmarea ratingurilor Baa2 și (P)Baa2 junior senior negarantate (denumite și senior non-preferred) ale BCR și, respectiv, a ratingurilor pentru programele MTN, reflectă confirmarea ratingului Baa3 Adjusted BCA al băncii, care beneficiază acum de o creștere de o treaptă (față de două trepte anterior) ca urmare a presupunerii Moody’s privind o probabilitate ridicată de sprijin din partea societății-mamă austriece, Erste Group Bank AG (Erste, A1 stabil/A1 stabil, BCA Baa1).
Aplicarea analizei noastre avansate LGF la pasivele băncii continuă să ducă la o creștere de trei trepte a ratingului pentru depozitele și datoriile negarantate de rang superior ale băncii și de o treaptă pentru datoriile negarantate de rang inferior de rang superior. Cu toate acestea, menține ratingurile depozitelor și datoriilor negarantate de rang superior ale băncii la Baa1, cu două trepte peste ratingul suveran.
BRD – Groupe Societe Generale
Confirmarea ratingului BCA ba1 al BRD reflectă rezervele puternice de capital și profitabilitatea solidă. Evaluarea Moody’s încorporează, de asemenea, rezervele mari de lichiditate ale băncii, profilul său de finanțare predominant bazat pe depozite, dar și partea semnificativă de depozite în monedă străină, care cresc riscurile de finanțare. BCA ba1 încorporează, de asemenea, expunerea ridicată a băncii la credite de consum negarantate mai riscante și creșterea ridicată a creditelor, care expune banca la o potențială deteriorare a calității activelor pe măsură ce aceste credite se condimentează.
Confirmarea ratingurilor Baa1 pentru depozitele pe termen lung ale BRD reflectă, de asemenea, ipoteza neschimbată a Moody’s privind o probabilitate ridicată de sprijin parental din partea societății-mamă franceze, Societe Generale (A1 negativ/A1 negativ, BCA baa2), ceea ce duce la un BCA ajustat baa3 și la o creștere de trei trepte în urma aplicării analizei noastre avansate LGF. Cu toate acestea, menține ratingurile depozitelor băncii la Baa1, cu două trepte peste ratingul suveran.
Raiffeisen Bank SA
Confirmarea evaluării BCA ba1 a RBRO reflectă rezervele puternice de capital și profitabilitatea solidă a acesteia. Evaluarea Moody’s încorporează, de asemenea, rezervele mari de lichidități ale băncii, profilul său de finanțare predominant bazat pe depozite, dar și partea semnificativă de depozite în valută, care cresc riscurile de finanțare. BCA ba1 surprinde, de asemenea, concentrarea ridicată a portofoliului său de credite, care provine din expunerea sa mare față de întreprinderi, precum și din expunerea sa ridicată față de creditele de consum negarantate, mai riscante.
Confirmarea ratingurilor Baa1 pentru depozite pe termen lung, Baa1 pentru obligațiuni negarantate cu rang prioritar și Baa2 pentru obligațiuni negarantate cu rang prioritar de rang inferior ale RBRO reflectă confirmarea BCA ajustat baa3 al băncii, care continuă să beneficieze de o creștere de o treaptă ca urmare a presupunerii Moody’s privind o probabilitate ridicată de sprijin din partea societății-mamă austriece, Raiffeisen Bank International AG (A1 stabil/A1 stabil, BCA baa3); și aplicarea analizei LGF, care duce la o creștere de trei trepte a ratingului pentru depozitele și datoriile negarantate de rang superior ale băncii și de o treaptă a ratingului pentru datoriile negarantate de rang inferior. Cu toate acestea, menține ratingurile depozitelor și datoriilor negarantate de rang superior ale băncii la Baa1, cu două trepte peste ratingul suveran.
Alpha Bank România S.A.
Confirmarea ratingului BCA ba3 al ABR reflectă capitalizarea sa puternică, îmbunătățirea calității portofoliului de credite, rezervele mari de lichiditate și dependența limitată de finanțarea de pe piață. Aceste puncte forte sunt contrabalansate de riscurile încă ridicate ale activelor generate de creditarea semnificativă în valută și de expunerea considerabilă la sectorul ciclic al proprietăților imobiliare comerciale, de profitabilitatea mai slabă decât a contrapartidelor, precum și de ponderea ridicată a depozitelor în valută și de dependența considerabilă de depozitele corporative mai sensibile la încredere.
Confirmarea ratingurilor Baa1 pentru depozitele pe termen lung ale ABR include, de asemenea, ipoteza Moody’s neschimbată privind o probabilitate foarte ridicată de sprijin parental din partea societății-mamă italiene, UniCredit S.p.A. (Baa1 stabil/Baa1 stabil, BCA baa3), ceea ce duce la un BCA ajustat ba1; și trei trepte de creștere în urma aplicării analizei noastre avansate LGF.
Factori care ar putea conduce la o îmbunătățire sau o reducere a ratingurilor
Ratingurile băncilor ar putea fi îmbunătățite în urma unei îmbunătățiri a ratingurilor suverane. Ratingurile BCR și RBRO pentru datoriile negarantate senior de rang inferior ar putea fi, de asemenea, îmbunătățite ca urmare a emiterii unor volume suplimentare de instrumente de rang inferior, ceea ce ar duce la o creștere mai mare în urma analizei noastre Advanced LGF.
O îmbunătățire a ratingurilor BCA ale băncilor ar necesita îmbunătățiri suplimentare ale calității activelor acestora, menținând în același timp o capitalizare puternică și rezerve mari de lichidități. O îmbunătățire a ratingurilor BCA ale BCR, BRD și RBRO ar fi, de asemenea, condiționată de menținerea ratingului Baa3 de către Guvernul României, date fiind legăturile puternice dintre aceste bănci și suveran.
Ratingurile depozitelor pe termen lung ale băncilor, CRR-urile și ratingurile programelor și datoriilor negarantate cu rang superior ale BCR și, respectiv, RBRO ar putea fi retrogradate în urma unei retrogradări a ratingului guvernului.
Ratingurile depozitelor pe termen lung ale ABR ar putea fi, de asemenea, retrogradate ca urmare a unor modificări ale structurii pasivelor sale, care ar conduce la pierderi mai mari pentru creditorii săi principali.
Ratingurile datoriilor negarantate de rang superior de rang inferior ale BCR și RBRO ar putea fi retrogradate ca urmare a unor modificări ale structurii lor de pasiv, ceea ce ar conduce la pierderi mai mari pentru deținătorii de obligațiuni negarantate de rang superior de rang inferior în caz de faliment.