Moody’s: Testele de stres derulate de BCE s-ar putea dovedi dificile pentru cinci bănci italiene

 Noile teste de stres ale Băncii Central Europene (BCE) vor indica probabil că cinci bănci italiene nu deţin suficient capital, sporind posibilitatea ca ele să solicite ajutor de stat, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Moody's, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 17:04
Moody's: Testele de stres derulate de BCE s-ar putea dovedi dificile pentru cinci bănci italiene

Printre băncile prezentate de Moody’s ca fiind vulnerabile din cauza nivelului scăzut al capitalului sau a calităţii slabe a activelor se află: Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, Banca Carige, Banca Popolare di Milano şi Credito Valtellinese.

BCE va aplica reglementări mai stricte, cerând băncilor din zona euro să aibă un nivel al fondurilor proprii de cel puţin 8%.

Moody’s consideră că cele cinci bănci se vor confrunta cu dificultăţi în îndeplinirea acestor cerinţe stabilite de BCE pentru ca băncile din zona euro să treacă testele de stres.

‘Va fi dificil pentru aceste bănci să-şi majoreze capital din surse private, sporind posibilitatea ca ele să solicite ajutor de stat, ceea ce va avea efecte negative asupra celor care deţin obligaţiuni la aceste bănci, care ar putea fi forţaţi să participe la recapitalizare’, se arată în raportul agenţiei.

Banca Monte dei Paschi di Siena, a treia mare bancă italiană, trebuie să obţină acordul Comisiei Europene pentru ajutorul de stat de 4,1 miliarde de euro şi va trebui să-şi majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro în 2014, mai mult decât dublu faţă de cât a anunţat iniţial, şi echivalentul capitalizării de piaţă a grupului bancar italian.

Comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat, după o întâlnire cu ministrul italian al Economiei, Fabrizio Saccomanni, că statul italian ar putea converti ajutorul de stat în acţiuni ale băncii, dacă va eşua procesul de majorare a capitalului.

BCE intenţionează să evalueze cele mai mari 128 de bănci din zona euro, înainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a sistemului bancar, în încercarea de a creşte transparenţa, a identifica măsurile corective care se impun şi a creşte încredere în sectorul financiar.

După finalizarea verificării calităţii activelor, în 2014, BCE şi EBA vor derula teste de stres în rândul băncilor din zona euro, când vor analiza şi deţinerile de obligaţiuni suverane. Autorităţile de reglementare naţionale vor exercita teste la nivelul fiecărei ţări, pe baza unei metodologii centralizate, a anunţat BCE.

La sfârşitul verificărilor, BCE va prezenta date complete referitoare la ţările şi băncile care au fost analizate, împreună cu recomandări pentru măsuri de supervizare. Aceste date vor fi publicate înainte de noiembrie 2014, când BCE va începe verificarea calităţii activelor băncilor din zona euro.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru că nu au ţinut cont de deţinerile de obligaţiuni guvernamentale de către instituţiile de creditare. În perioada de vârf a crizei din zona euro, unele bonduri s-au aflat sub o presiune intensă.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citând......
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...