Mortalitatea prin cancer din România depăşeşte media europeană

În puţine domenii România depăşeşte media europeană, dar din nefericire unul dintre acestea este cel al ratei mortalităţii prin cancer.
Economica.net - joi, 17 nov. 2011, 19:20

Statisticile Europene indică faptul că în 2009 România a fost peste media UE în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer, cu 182 de cazuri la suta de mii de locuitori, dar sub media înregistrată de Danemarca, Cehia sau Ungaria, aceasta din urmă cu aproape 250 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Datele statistice din ultimii ani situează România printre ţările cu mortalitate peste media UE de sub 170 de cazuri de suta de mii de locuitori. Rata mortalităţii în România este mult mai mare comparativ cu ţări precum Cipru, Finlanda şi Suedia, dar mult mai mică faţă de Polonia şi Ungaria, arată un raport al Comisiei Comunităţilor Europene, care a fost prezentat, joi, la conferinţa privind Zilele Medicale ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alex.Trestioreanu”, din Capitală.

Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi ambele sexe, cu precădere la cel masculin, spune managerul Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), prof dr. Rodica Anghel.

Potrivit medicului, din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statisticile recente arată că la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, prostată, stomac şi vezica biliară. La femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital, respectiv col uterin, corp uterin, ovar, de cancerele colorectal şi bronhopulmonar.

Raportul Comisiei Comunităţilor Europene arată că, în 2006, cancerul constituia cea de-a doua cea mai frecventă cauză de deces, după afecţiunile circulatorii, fiind răspunzător de două decese din zece în rândul femeilor şi de trei decese din zece în rândul bărbaţilor, ceea ce înseamnă că în fiecare an, 3,4 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, majoritatea acestora suferă de forme de cancer mamar, colorectal sau de plămâni.

Agenţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a estimat că, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane bărbaţi şi 5,7 milioane femei. Numărul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane bărbaţi şi 3,3 milioane femei. Mai mult, în aceeaşi perioadă erau peste 28 de milioane persoane în viaţă, la cinci ani de la diagnosticul iniţial de cancer, potrivit IARC şi OMS.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...