1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 12 º

News

Moscova acuză Ucraina că încalcă Convenţia de la Geneva privind protecţia civililor

Comitetul rus de anchetă a acuzat forţele armate ucrainene că încalcă Convenţia de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor, într-un comunicat publicat vineri, care precizează că la Moscova a fost lansată o anchetă, informează AFP.

30 mai, 2014 | Agerpres

'Potrivit anchetei, militari ai forţelor armate ucrainene, membri ai Gărzii Naţionale şi Pravâi Sektor (mişcare paramilitară ultranaţionalistă) au utilizat în mod voluntar arme, artilerie, aviaţie (...), blindate cu scopul uciderii de civili, încălcând Convenţia de la Geneva din 12 august 1949 privind protecţia populaţiei civile în timp de război', afirmă Comitetul de anchetă în comunicat.

Acest organism conceput ca un echivalent al FBI-ului american şi însărcinat cu anchete penale, în special cele mai sensibile, prezintă o listă a oraşelor din estul Ucrainei, între care Doneţk şi Slaviansk, afectate de luptele în ultimele săptămâni între insurgenţii proruşi şi forţele ucrainene, care, în opinia Comitetului, sunt responsabile pentru aceste crime.

'Pe 26 mai, în apropierea aeroportului din Doneţk, cel puţin 35 de civili au fost ucişi în urma unui atac cu grenade asupra unui camion care transporta răniţi şi avea emblema Crucii Roşii', afirmă Comitetul rus.

Comitetul de anchetă 'adună dovezi ale responsabilităţii fiecărui individ implicat în aceste crime împotriva păcii şi securităţii populaţiei', a adăugat el, menţionând că ancheta îi vizează inclusiv pe 'cei care dau ordinul să fie ucişi civili'.

Convenţia de la Geneva din 12 august 1949 'privind protecţia civililor în timp de război', se aplică 'în caz de război declarat sau orice alt conflict armat', precizează articolul 2 al Convenţiei.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO