Moscova este pregătită să furnizeze combustibil Iranului pentru reactoarele ruseşti

Rusia este pregătită să furnizeze combustibil pentru reactoarele pe care le-a construit în Iran, a anunţat vineri şeful negociatorilor ruşi la convorbirile asupra dosarului nuclear iranian care s-au încheiat joi seara cu un acord istoric, relatează AFP, citând Interfax.
Economica.net - vin, 03 apr. 2015, 11:26
Moscova este pregătită să furnizeze combustibil Iranului pentru reactoarele ruseşti

‘Federaţia Rusă şi Rosatom (Agenţia publică rusă pentru energia atomică) sunt pregătite să furnizeze combustibil nou şi să-l recupereze pe cel deja iradiat de la toate reactoarele construite sau care vor fi construite în Iran’ de către Moscova, a declarat Riabkov, potrivit Interfax.

Această ofertă nu se aplică decât ‘reactoarelor construite în Iran în cadrul proiectului rus şi cu participare rusă’, a precizat el.

‘În ceea ce priveşte combustibilul pentru alte reactoare (construite de alţii), la care partea rusă nu a participat, problema este mai complicată şi noi nu suntem pregătiţi să dăm un răspuns’, a indicat diplomatul rus.

Marile puteri şi Iranul au ajuns joi seara, după discuţii maraton, la un acord ‘istoric’ de etapă asupra programului nuclear iranian şi s-au angajat în direcţia unui acord final.

‘Avem de ce să fim mândri’, a afirmat Riabkov, potrivit căruia, ‘chiar dacă s-au făcut multe, au mai rămas încă multe de clarificat’. Şeful negociatorilor ruşi a pledat pentru ridicarea ‘imediată’ a sancţiunilor occidentale împotriva Iranului.

Rusia a convenit în noiembrie cu Iranul asupra construcţiei a două noi reactoare nucleare pentru centrala de la Bouchehr, pe coasta Golfului Persic, oficial dată în folosinţă de Rusia iranienilor în septembrie 2013.

Moscova a semnat, de asemenea, un acord cu Iranul pentru construcţia a patru reactoare la o altă centrală, a cărei localizare nu a fost stabilită încă de Teheran.

În cazul în care Consiliul de Securitate al ONU va ridica embargoul la arme împotriva Iranului ca urmare a acestui acord ‘istoric’, Rusia şi-ar putea relua livrarea de sisteme de rachete S-300 către Iran, pentru a onora un mai vechi contract cu Teheranul, în valoare de câteva sute de milioane de dolari, a declarat vineri, la Moscova, Franţ Klinţevici, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), potrivit RIA Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...