Moscova este pregătită să furnizeze combustibil Iranului pentru reactoarele ruseşti

Rusia este pregătită să furnizeze combustibil pentru reactoarele pe care le-a construit în Iran, a anunţat vineri şeful negociatorilor ruşi la convorbirile asupra dosarului nuclear iranian care s-au încheiat joi seara cu un acord istoric, relatează AFP, citând Interfax.
Economica.net - vin, 03 apr. 2015, 11:26
Moscova este pregătită să furnizeze combustibil Iranului pentru reactoarele ruseşti

‘Federaţia Rusă şi Rosatom (Agenţia publică rusă pentru energia atomică) sunt pregătite să furnizeze combustibil nou şi să-l recupereze pe cel deja iradiat de la toate reactoarele construite sau care vor fi construite în Iran’ de către Moscova, a declarat Riabkov, potrivit Interfax.

Această ofertă nu se aplică decât ‘reactoarelor construite în Iran în cadrul proiectului rus şi cu participare rusă’, a precizat el.

‘În ceea ce priveşte combustibilul pentru alte reactoare (construite de alţii), la care partea rusă nu a participat, problema este mai complicată şi noi nu suntem pregătiţi să dăm un răspuns’, a indicat diplomatul rus.

Marile puteri şi Iranul au ajuns joi seara, după discuţii maraton, la un acord ‘istoric’ de etapă asupra programului nuclear iranian şi s-au angajat în direcţia unui acord final.

‘Avem de ce să fim mândri’, a afirmat Riabkov, potrivit căruia, ‘chiar dacă s-au făcut multe, au mai rămas încă multe de clarificat’. Şeful negociatorilor ruşi a pledat pentru ridicarea ‘imediată’ a sancţiunilor occidentale împotriva Iranului.

Rusia a convenit în noiembrie cu Iranul asupra construcţiei a două noi reactoare nucleare pentru centrala de la Bouchehr, pe coasta Golfului Persic, oficial dată în folosinţă de Rusia iranienilor în septembrie 2013.

Moscova a semnat, de asemenea, un acord cu Iranul pentru construcţia a patru reactoare la o altă centrală, a cărei localizare nu a fost stabilită încă de Teheran.

În cazul în care Consiliul de Securitate al ONU va ridica embargoul la arme împotriva Iranului ca urmare a acestui acord ‘istoric’, Rusia şi-ar putea relua livrarea de sisteme de rachete S-300 către Iran, pentru a onora un mai vechi contract cu Teheranul, în valoare de câteva sute de milioane de dolari, a declarat vineri, la Moscova, Franţ Klinţevici, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal), potrivit RIA Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...