Moscova începe represaliile asupra Republicii Moldova. Ce decizie au luat astăzi ruşii

Serviciul pentru migraţie al Federaţiei Ruse a suspendat procedura de completare a documentelor necesare pentru obţinerea unui permis de muncă pentru cetăţenii Republicii Moldova, a anunţat miercuri Congresul diasporelor moldovene, evocând un număr mare de cereri depuse de cetăţeni moldoveni care au rămas fără răspuns, informează agenţia de presă Ukrinform.
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 06:51
Moscova începe represaliile asupra Republicii Moldova. Ce decizie au luat astăzi ruşii

‘Pe numele şefului Congresului diasporelor moldovene, Aleksandr Kalinin, vin apeluri în masă cu rugămintea de a clarifica situaţia legată de suspendarea procedurii de completare a documentelor necesare pentru obţinerea unui permis de muncă în Federaţia Rusă de către Serviciul pentru migraţie rus’, a declarat agenţiei de presă menţionate un reprezentant al acestui for.

Serviciul pentru migraţie al Rusiei a anunţat anterior că muncitorii din Republica Moldova vor putea să-şi găsească un loc de muncă pe teritoriul Federaţiei Ruse numai dacă vor dispune de un permis în acest sens.

Această nouă măsură de represalii a Moscovei împotriva Republicii Moldova ca urmare a ratificării Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE de către parlamentul de la Chişinău survine după ce Rusia şi-a anunţat intenţia de a impune taxe vamale la o serie de produse moldovene, printre care vin, carne, legume, fructe şi cereale.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Economiei şi Dezvoltării de la Moscova, după cum a informat miercuri Ria Novosti.

‘Se preconizează ca taxele să fie impuse în mod unilateral în cadrul regimului clientului celui mai favorizat’, se menţionează în document.

Rusia a avertizat în repetate rânduri Republica Moldova cu privire la trecerea la acest regim în relaţiile bilaterale după ratificarea de către Chişinău a Acordului de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Respectivul regim al celui mai favorizat client presupune stabilirea unor taxe de mediu ponderate la livrările de diverse bunuri şi produse. Pentru ţările membre ale Uniunii vamale (Rusia, Belarus, Kazahstan) acest tarif este de aproximativ 7,8%.

Până la ora actuală, schimburile comerciale între Republica Moldova şi Rusia erau reglementate printr-un acord privind zona de comerţ liber în cadrul CSI, care prevede relaţii fără bariere.

Politologul moldovean de limbă rusă Vitali Andrievski a estimat că ‘Rusia este cea care împinge Republica Moldova în direcţia Uniunii Europene’, în cadrul unei dezbateri publice pe tema ‘Acordul de asociere cu UE şi viitoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova’, organizată miercuri la Chişinău de Institutul American în Ucraina.

‘Mulţi spun că autorităţile moldovene au stricat relaţiile cu Rusia. Categoric, nu sunt de acord cu această opinie.Dimpotrivă, autorităţile de la Chişinău fac tot posibilul pentru a păstra relaţii bune cu Moscova, dar Rusia a întors sfidător spatele, împingând Moldova către UE’, a declarat Andrievski.

În Republica Moldova nimeni nu vrea o confruntare cu Rusia, dar o astfel de confruntare este provocată de Moscova însăşi, a apreciat expertul moldovean.

‘Dorinţa Rusiei de a împiedica procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, crearea pe teritoriul republicii a unui focar de tensiune şi separatism, precum şi declararea unui război economic, toate acestea alimentează sentimente antiruseşti’, a mai opinat el, avertizând că în cazul în care această tendinţă a Moscovei va continua, astfel de sentimente se vor extinde nu doar la nivelul elitelor moldovene, ci şi în cadrul societăţii în ansamblul ei.

Te-ar mai putea interesa și
BCR – Profitul net al grupului a crescut cu 10%, în primul trimestru din 2024, până la 620 milioane de lei
BCR – Profitul net al grupului a crescut cu 10%, în primul trimestru din 2024, până la 620 milioane de lei
Grupul BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei (125 milioane de euro) în T1 2024, în creștere cu 10% față de T1 2023. Portofoliul total de credite nete acordate clienților BCR a......
Grupul Volkswagen: „Rezultatele noastre din primul trimestru arată un început lent de an”
Grupul Volkswagen: „Rezultatele noastre din primul trimestru arată un început lent de an”
Profitul operațional al grupului german Volkswagen a scăzut cu 20% în primul trimestru din 2024, însă compania mizează ...
Dispare al doilea magazin Cora deschis în România. Supernova redeschide București Lujerului și Constanța Brătianu sub sigla Supernova unde fostele Cora vor opera sub brandul Carrefour
Dispare al doilea magazin Cora deschis în România. Supernova redeschide București Lujerului și Constanța Brătianu sub ...
Centrele Cora Lujerului și Cora Constanța Brătianu au fost renovate și redenumite Supernova București Lujerului și ...
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a ...