1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Moscova nu se opune ca Ucraina să primească gaze naturale prin Slovacia

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat luni că decizia Slovaciei de a permite livrarea de gaze natural în sistem invers din Europa în Ucraina nu violează acordurile convenite cu Rusia, transmite Reuters.

19 mai, 2014 | Agerpres

În ultimele luni, Ucraina încearcă să-şi majoreze achiziţiile de gaze naturale din Europa via Slovacia, după ce Rusia a dublat preţul gazelor naturale livrate Kievului. Acest lucru ar însemna ca gazul natural să fie transportat în sensul invers celui pentru care au fost concepute iniţial gazoductele care transportă gaze naturale din Rusia spre Europa via Ucraina.

'Urmărim discuţiile pe tema inversării gazelor naturale din ţările care îl cumpără de la Gazprom. Am abordat această problemă cu liderii slovaci şi i-am asigurat că nu violează acordurile cu Gazprom şi Guvernul rus', a declarat Lavrov, într-o conferinţă de presă cu omologul său slovac Miroslav Lajcak.

Ministrul slovac de Externe a subliniat că ţara sa cedează doar teritoriul său pentru transportul de gaze naturale în sistem invers spre Ucraina în timp ce achiziţionarea şi costurile sunt suportate de Ucraina şi Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte furnizarea propriu-zisă de gaze naturale, Lajcak a explicat că 'acela care va aduce gazul şi care va plăti este o altă operaţiune comercială'.

La data de 28 aprilie, Ucraina şi Slovacia au semnat un memorandum de cooperare pentru furnizarea de gaze naturale în sens invers, care ar putea ajunge la opt miliarde de metri cubi.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, au reluat luni, la Berlin, consultările pe tema problemelor Ucrainei cu plata gazelor naturale.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Uniunea Europeană cu privire la riscul ca livrările de gaze naturale ruseşti destinate Ucrainei să fie oprite dacă Kievul nu îşi plăteşte datoriile către Gazprom. În prezent, datoriile cumulate ale Ucrainei către Gazprom se situează la 3,508 miliarde de dolari.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO