Moscova: Prima întâlnire Trump-Putin vineri la Hamburg

Preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi al SUA, Donald Trump, se vor întâlni vineri, 7 iulie, la Hamburg (Germania) în cadrul summitului G20, grupul ţărilor cu cea mai dezvoltată economie, a anunţat marţi consilierul Kremlinului pe probleme politice, Iuri Uşakov, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse şi Reuters.
Economica.net - mar, 04 iul. 2017, 18:13
Moscova: Prima întâlnire Trump-Putin vineri la Hamburg

‘Există un acord pentru 7’ iulie, a declarat Uşakov, ca răspuns la o întrebare asupra datei primei întâlniri dintre cei doi şefi de stat.

O întâlnire Trump-Putin fusese acceptată în principiu de Casa Albă, însă fără precizări asupra unei anumite date.

Generalul H.R. McMaster, consilier pentru securitatea naţională al Casei Albe, a subliniat că Donald Trump doreşte o relaţie ‘mai constructivă’ cu Rusia şi că unul dintre obiectivele deplasării preşedintelui american în Europa este de a stabili o ‘abordare comună faţă de Rusia’ şi de a ‘răspunde la comportamentul destabilizator’ al puterii ruse.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un ‘om strălucit şi plin de talent’, dar cei doi lideri nu s-au întâlnit în mod direct până acum.

De fapt, relaţiile între Rusia şi SUA sunt la cel mai scăzut nivel după înăsprirea sancţiunilor de către Washington la adresa Moscovei pentru rolul acesteia în criza ucraineană.

În acelaşi timp, Moscova a denunţat ferm lansarea de către SUA a 59 de rachete de croaziera contra unei baze aeriene din Siria, ca represalii pentru un presupus atac cu arme chimice la Khan Shaykhun, provincia Idlib, în luna aprilie, atac atribuit de Occident regimului sirian.

Ca reacţie, Rusia a întrerupt pentru scurt timp coordonarea militară cu SUA în Siria pentru evitarea incidentelor între forţele armate ale celor două ţări.

Vladimir Putin a apreciat câteva zile mai târziu, într-un interviu pentru presa rusă, că relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au ‘degradat’ de la sosirea lui Donald Trump la putere la Casa Albă.

Promisiunile preşedintelui american de a normaliza relaţiile între Moscova şi Washington s-au lovit de acuzaţiile privind presupusa ‘complicitate’ între membri ai echipei lui Donald Trump şi Rusia în timpul campaniei electorale de anul trecut.

În pofida tensiunilor cu Moscova, preşedintele american a părut întotdeauna rezervat în criticile sale faţă de omologul său rus. El nu a acceptat niciodată în mod clar concluziile agenţiilor de informaţii americane potrivit cărora Rusia este responsabilă de imixtiune în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Trenul de Otopeni: Primul operator care se retrage de pe ruta către aeroport
Trenul de Otopeni: Primul operator care se retrage de pe ruta către aeroport
Regio Călători, cel mai mare operator privat de transport feroviar de pasageri, a anunțat că începând cu 1 iulie nu va mai circula pe relația București Nord - Aeroport Henri Coandă. Anunțul......
Preţul ţiţeiului, la cel mai ridicat nivel din 2018
Preţul ţiţeiului, la cel mai ridicat nivel din 2018
Preţul ţiţeiului a urcat joi pentru a doua zi, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani, după scăderea ...
Electrocentrale Borzești, deținută de Renovatio, a primit licență de furnizare de energie electrică
Electrocentrale Borzești, deținută de Renovatio, a primit licență de furnizare de energie electrică
Electrocentrale Borzești SRL, noua companie care ar urma să producă energie electrică pe amplasamentul vechii centrale ...
Consumatorii îşi reduc cheltuielile în beneficiul economisirii – analiză
Consumatorii îşi reduc cheltuielile în beneficiul economisirii – analiză
Mai mult de jumătate dintre consumatori (54%) se concentrează pe economisire şi au fost mai atenţi la preţuri în ultimele ...