Moscova şi Sofia speră la o relansare a proiectului South Stream

Rusia şi Bulgaria sunt încrezătoare în reluarea proiectului South Stream, suspendat de Bulgaria la presiunile Bruxellesului, informează luni AFP.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 15:30
Moscova şi Sofia speră la o relansare a proiectului South Stream

‘Sperăm că membrii Comisiei Europene vor adopta o atitudine rezonabilă (…), fără a politiza’ proiectul gazoductului South Stream, a subliniat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, aflat în vizită oficială la Sofia. ‘Sper că discuţiile (cu Bruxellesul) se vor solda cu un succes’, a spus Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul lor, premierul bulgar Plamen Oreşarski s-a declarat ‘optimist’ că Bruxellesul va accepta ‘argumentele foarte bune’ prezentate de Bulgaria în favoarea construcţiei tronsonului bulgar al gazoductului, iar ministrul de externe al Bulgariei, Kristian Vighenin, s-a declarat încrezător în ‘reluarea extrem de curând’ a proiectului.

Bulgaria şi-a suspendat pe 8 iunie, la presiunile Bruxellesului şi Washingtonului, pregătirile pentru demararea construcţiei pe teritoriul său a gazoductului South Stream, care urmează să furnizeze gaz rusesc spre Europa prin Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Comisia Europeană, potrivit căreia proiectul nu a respectat regulile europene privind pieţele publice, în special pe cele privind accesul unor ţări terţe, a adresat o scrisoare de atenţionare autorităţilor bulgare.

Lavrov a subliniat că acordul interguvernamental dintre Rusia şi Bulgaria a fost semnat încă în ianuarie 2008, înainte de adoptarea, în 2009, a celui de-al treilea pachet energetic al UE privind liberalizarea pieţei de electricitate şi de gaz. ‘Noi respectăm al treilea pachet, însă, conform dreptului internaţional, el nu poate fi retroactiv’, a declarat Lavrov.

În plus, există, potrivit şefului diplomaţiei ruse, ‘numeroase exemple în care Comisia Europeană a făcut excepţie de la al treilea pachet în ceea ce priveşte accesul unor ţări-terţe, în special în cazul gazoductului transadriatic TAP’.

Proiect al companiei ruse Gazprom şi al grupului energetic italian ENI, South Stream urmează să transporte gaz din Rusia spre Bulgaria prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, înainte de a-şi continua traseul spre Grecia, Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Evaluat la 16 miliarde de euro, South Stream a fost demarat de Rusia în 2012. Gazoductul va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, echivalentul importurilor europene de gaz rusesc care tranzitează Ucraina.

Construcţia tronsonului bulgar ar urma să înceapă vara aceasta. Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de livrările de gaz rusesc prin Ucraina, contează pe South Stream pentru a-şi ‘diversifica traseele’ importurilor de gaz.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...