Moscova şi Teheranul l-ar putea convinge pe Bashar Al-Assad să oprească bombardamentele

Rusia şi Iranul, aliaţi ai Siriei, l-ar putea determina pe preşedintele Bashar Al-Assad să înceteze bombardarea propriului popor, a afirmat marţi secretarul de stat american, John Kerry, în marja Adunării Generale a ONU, monopolizată de conflictul sirian, relatează AFP.
Economica.net - mie, 30 sept. 2015, 05:46
Moscova şi Teheranul l-ar putea convinge pe Bashar Al-Assad să oprească bombardamentele

La Naţiunile Unite, preşedinţii american, Barack Obama, şi rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit luni seară şi au afişat profundul dezacord în ce priveşte viitorul lui Al-Assad, chiar dacă Washingtonul şi Moscova au acceptat ideea unei cooperări pentru a învinge gruparea Statul Islamic (SI) şi a căuta o cale de ieşire diplomatică din războiul civil.

Într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC, John Kerry a lăsat să se înţeleagă că această colaborare ar putea merge mai departe, mai ales pentru ca Moscova şi Teheranul să îl poată convinge pe aliatul lor de la Damasc să pună capăt bombardamentelor îngrozitoare asupra populaţiei civile.

Referitor la bombardamentele aeriene, şeful diplomaţiei americane a explicat că ‘a vorbit despre acestea cu (ministrul rus de externe Serghei) Lavrov şi cu iranienii’, în cursul întrevederilor sale de duminică şi luni de la ONU.

‘Amândoi sunt în poziţia de a putea hotărî să îl împiedice pe Al-Assad să arunce butoaie cu bombe, poate la schimb cu ceva ce putem face noi’, a continuat John Kerry, fără să intre în amănunte.

Marţi, la Naţiunile Unite, în faţa membrilor coaliţiei sale antiteroriste, preşedintele Barack Obama a cerut din nou ca omologul său sirian să abandoneze puterea pentru a-i învinge pe jihadiştii din SI, afirmând că, în cele din urmă, aceştia vor fi înfrânţi.

Rusia însă, care insistă pentru menţinerea la putere a lui Bashar Al-Assad pentru a lupta împotriva SI, a ignorat acest summit antiterorist şi nu a trimis niciun diplomat.

Barack Obama a convocat această reuniune, în marja Adunării Generale a ONU, pentru a îi mobiliza din nou pe aliaţii săi, la un an de la lansarea coaliţiei militare contra jihadiştilor, la care participă peste 60 de state.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...