1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

News

Moscova tergiversează reluarea exporturilor de vinuri din Republica Moldova

Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor a anunţat vineri că problema reluării treptate a exporturilor vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă va fi pusă doar după ce partea moldovenească va asigura calitatea producţiei ce urmează să fie livrată în Federaţia Rusă.

20 iun, 2014 | Agerpres

''Republica Moldova nu a reacţionat în niciun fel la observaţiile privind asigurarea calităţii producţiei, condiţie esenţială pentru reluarea exporturilor pe piaţa rusă'', se arată într-un comunicat al inspecţiei sanitare ruse, preluat de Moldpres.

Rospotrebnadzor aminteşte în comunicatul său că, în luna decembrie, a expediat Ministerului Agriculturii de la Chişinău ''o serie de recomandări privind asigurarea calităţii producţiei de băuturi alcoolice, dar că până în prezent partea moldovenească nu a luat măsurile corespunzătoare privind asigurarea standardelor de calitate''.

Ministrul agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, a declarat însă pentru Moldpres că, de fiecare dată, cerinţele înaintate de către Rospotrebnadzor au fost examinate cu minuţiozitate. ''Ne-am conformat tuturor cerinţelor, am expediat materialele solicitate. Am fost personal la Moscova pentru a înmâna pachetul de documente şefului inspecţiei sanitare ruse, însă acesta a evitat să se întâlnească cu noi. Toate încercările, inclusiv prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, de a avea o întrevedere cu şeful Rospotrebnadzor şi a prezenta personal materialele solicitate au eşuat'', a mai indicat ministrul agriculturii.

Moscova a suspendat total importul de băuturi alcoolice din Republica Moldova la 10 septembrie 2013. Rusia a mai interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009.

Mai mulţi experţi economici consideră că acest blocaj şi incertitudinile privind o decizie pentru reluarea exporturilor este utilizat ca instrument de presiune asupra instituţiilor moldoveneşti pentru a obţine concesii de ordin politic şi economic. Potrivit acestora, se repetă situaţia din 2006-2007, când, prin răspunsuri evazive, fără argumente, deblocarea exporturilor a fost amânată cu un an. Specialişti europeni, care au vizitat Centrul de verificare a calităţii producţiei alcoolice, s-au convins că în Republica Moldova controlul este mai strict decât în UE, notează Moldpres.

Unii oficiali de la Moscova au recunoscut că decizia privind introducerea embargoului la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă a fost una politică.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare de la Chişinău, după introducerea embargoului în 2006 pierderile anuale se ridicau la 300 de milioane de dolari, iar acum pierderile ar fi de 40 de milioane de dolari anual.

Pe de altă parte, însă, Rospotrebnadzor a anunţat continuarea importurilor din regiunea transnistreană şi din autonomia găgăuză.

De notat că declaraţiile Rospotrebnadzor intervin în contextul în care Republica Moldova urmează să semneze la 27 iunie la Bruxelles Acordul de asociere la UE.

În legătură cu acest aspect, şeful Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia, Vadim Drobiz, declara că, după semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, procedurile de import vor fi revizuite. ''Este clar că procedurile de import-export din Republica Moldova şi Georgia (ţară care va semna şi ea la 27 iunie Acordul de asociere) vor trebui revizuite'', afirma Drobiz.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO