1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Extern

Moscova va debloca 20 de milioane de dolari pentru a restaura catedrala rusă de la Nisa

Statul rus a anunţat recent că va debloca douăzeci de milioane de dolari (circa 15,6 milioane de euro) pentru a finanţa renovarea catedralei ortodoxe de la Nisa, în sud-estul Franţei, a indicat miercuri rectorul edificiului, potrivit AFP.

10 iul, 2013 | Agerpres

'Suntem bucuroşi că guvernul rus şi-a ţinut promisiunea', a declarat protopopul Nicolas Ozolin pentru agenţia franceză de presă.

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat la sfârşitul lui iunie directiva care permite deblocarea acestor fonduri, directivă care prevede începerea lucrărilor înainte de sfârşitul lui 2013, a precizat acesta. Lucrările vor continua până în 2015.

'Pereţii exteriori şi interiori vor putea fi refăcuţi, precum şi cupolele, sistemul electric şi cel de securitate', a enumerat Ozolin, fără a da alte detalii.

În interiorul edificiului, vor fi restaurate piesele de mobilier, frescele şi iconostasul. Toate lucrările vor fi realizate de o echipă de 'specialişti recunoscuţi în domeniul restaurării operelor de artă', potrivit protopopului.

Atunci când vor fi încheiate lucrările de restaurare, Federaţia Rusă va transfera catedrala Bisericii Ortodoxe Ruse, cu condiţia ca aceasta să o poată menţine în stare bună.

În aprilie, justiţia franceză a confirmat că Federaţia Rusă este proprietara catedralei, punând capăt unui litigiu vechi de şapte ani cu o asociaţie culturală din Nisa, gestionara edificiului de aproape 90 de ani.

Clasată drept monument istoric, Catedrala Saint-Nicolas, unul din cele mai frumoase monumente ruseşti din afara ţării, adăposteşte un iconostas impresionant şi circa 300 de icoane. Aceasta primeşte peste 100.000 de vizitatori pe an.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO