Moţiunea de cenzură, votată astăzi în Parlament

Parlamentul dezbate şi votează, marţi, moţiunea de cenzură 'Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!'. Moţiunea a fost depusă în Parlament pe 21 septembrie de către PNL şi a fost citită în plen pe 23 septembrie.
Economica.net - mar, 29 sept. 2015, 05:38
Moţiunea de cenzură, votată astăzi în Parlament

Au semnat moţiunea de cenzură 183 de parlamentari – 122 deputaţi – 115 de la PNL, şase neafiliaţi şi unul de la grupul democrat şi popular – şi 61 de senatori – 58 de liberali şi trei neafiliaţi, respectiv Mircea Geoană, Dan Ioniţă şi Dan Tătaru. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi.

Până la dezbaterea moţiunii de cenzură, opţiunile politice privind votarea acesteia au fost deja conturate printr-o serie de întâlniri între protagonişti şi prin declaraţiile oferite ulterior de către reprezentanţii coaliţiei guvernamentale, pe de o parte, şi cei ai opoziţiei, pe de altă parte.

Astfel, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat luni că liderii UNPR şi PSD, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, trebuie să aleagă la votul asupra moţiunii între binele public şi egoismul politic de a rămâne la putere.

În replică, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis Alinei Gorghiu că ‘a ales demult binele public’ şi că nu va vota moţiunea de cenzură pentru a îndepărta o ‘guvernare stabilă’. Dragnea a precizat că parlamentarii coaliţiei guvernamentale vor fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, dar nu vor vota.

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat sâmbătă la Galaţi că formaţiunea politică pe care o conduce nu va vota moţiunea de cenzură. ‘Considerăm că actualul guvern este un guvern bun, care are performanţe economice pentru România’, a arătat Oprea.

Şi parlamentarii ALDE vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor vota, a menţionat copreşedintele formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului.

‘Vom fi prezenţi toţi parlamentarii şi, pentru că noi considerăm că este mai mult un gest politicianist, decât o dorinţă reală de dezbatere a unor probleme care vizează actul de guvernare, parlamentarii noştri nu vor vota moţiunea de cenzură’, a afirmat liderul ALDE. Aceeaşi precizare a făcut-o şi celălalt copreşedinte ALDE, Daniel Constantin.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea au avut o întâlnire la Camera Deputaţilor cu parlamentarii din Grupul minorităţilor naţionale, în urma căreia prim-ministrul a afirmat că deputaţii minorităţilor nu vor vota moţiunea de cenzură, scrie Agerpres.

În schimb, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii Uniunii vor vota la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, subliniind că nu va fi un vot pentru textul moţiunii. ‘Recomandarea în grup, luată cu majoritate, a fost să votăm împotriva Guvernului, dar trebuie să subliniem că nu este un vot pentru textul moţiunii de cenzură’, a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, duminică, la Ploieşti, că parlamentarii acestui partid vor vota moţiunea de cenzură pentru ca premierul Victor Ponta să plece din fruntea Guvernului, arătând însă că moţiunea nu va trece pentru că PNL ‘mimează actul de opoziţie’.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis declara că adoptarea moţiunii de cenzură depuse de liberali, care ar duce la căderea Guvernului Ponta, ar fi ‘un lucru bun’. Potrivit acestuia, trecerea moţiunii de cenzură ar rezolva o ‘mare problemă a României, faptul că are un prim-ministru trimis în judecată’.

Liberalii susţin, în moţiune, că prim-ministrul compromite o naţiune întreagă fiind trimis în judecată iar Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea sunt ‘complicii’ acestuia dacă îl susţin în continuare.

‘În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni’, arată liberalii, care spun că, prin susţinerea lui Victor Ponta, imaginea României va fi distrusă ‘iremediabil’.

‘Partidul Naţional Liberal a decis să depună, de îndată, această moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru că situaţia actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni’, arată liberalii în moţiunea de cenzură.

Totodată, PNL va organiza marţi, când în Parlament se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură, un miting de protest faţă de Guvern în Parcul Izvor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...