Motivare instanţă: Cei trei patroni de la Colectiv au dat dovadă de o gravă neglijenţă şi iresponsabilitate

Cei trei acţionari de la Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu - au dat dovadă 'de o gravă neglijenţă şi de iresponsabilitate în administrarea clubului', acesta fiind unul dintre motivele pentru care un judecător a dispus ca ei să fie arestaţi preventiv, transmite Agerpres.
Economica.net - joi, 05 nov. 2015, 16:12
Motivare instanţă: Cei trei patroni de la Colectiv au dat dovadă de o gravă neglijenţă şi iresponsabilitate

Judecătoria sectorului 4 a dat publicităţii motivarea deciziei din 3 noiembrie, prin care un magistrat de la această instanţă a admis propunerea Parchetului General de arestare preventivă a celor trei acţionari şi administratori de la clubul Colectiv.

‘Cei trei inculpaţi prezintă un pericol social ridicat, iar prin atitudinea şi comportamentul reflectat în activitatea desfăşurată demonstrează că lăsarea lor în libertate periclitează siguranţa celorlalţi membri ai societăţii. De asemenea, judecătorul are în vedere gravitatea deosebită a faptelor, urmările acestora (decesul multor persoane tinere şi vătămarea corporală a altora, unele dintre acestea fiind internate în continuare în stare critică), precum şi modul şi circumstanţele de comitere a acestora. Totodată, judecătorul apreciază că activitatea de urmărire penală se află în etapa de început, există un amplu probatoriu care urmează a fi administrat, iar pentru buna desfăşurare a procesului penal se impune luarea măsurii arestării preventive a celor trei inculpaţi’, se spune în motivare.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi susţine că a apreciat faptul că cei trei acţionari au colaborat cu anchetatorii, au dat declaraţii detaliate în faţa procurorilor, au pus la dispoziţie documentele solicitate, sunt tineri, nu au antecedente penale şi ‘par a regreta incidentul produs, în care şi-au pierdut viaţa inclusiv prieteni, cunoştinţe şi angajaţi ai lor’.

Totodată, judecătorul nu exclude că ‘modul în care inculpaţii au înţeles să acţioneze în administrarea afacerilor ar putea fi întâlnit şi la alţi administratori de unităţi de tip club’, însă acesta nu este un considerent de natură să minimalizeze vina lor.

Magistratul mai spune că se impune arestarea preventivă a celor trei acţionari, deoarece urmările acţiunii lor sunt extrem de grave, arătând că arestarea preventivă este o măsură preventivă excepţională, impusă în acest caz ‘de o situaţie la rândul său excepţională’.

Judecătorul susţine că, în cazul celor trei acţionari, luarea unei alte măsuri preventive, arest la domiciliu sau control judiciar, ‘nu poate fi compatibilă cu gradul de pericol social al inculpaţilor şi faptelor acestora, inculpaţii prezentând un pericol concret pentru ceilalţi membri ai societăţii, lăsarea lor în libertate nefiind bine-venită la acest moment’.

‘Instanţa consideră că interesul societăţii de a se afla în siguranţă şi de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial şi trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaţilor prin privarea lor temporară de libertate’, se mai arată în motivare.

Procurorii Parchetului General susţin că, din datele şi probele administrate ulterior, a rezultat că incendiul din clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.

Paul Gancea, George Anastasescu şi Costin Mincu, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sunt cercetaţi penal sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi......
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...