1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

News

Motoc despre modificările la pensiile militarilor: Legea nu era funcţională şi a fost nevoie de o formulă aplicabilă

Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat nu era funcţională din cauza unor 'anumite contradicţii' şi a fost nevoie de găsirea unei formule 'juste, aplicabile şi raţionale' care va produce o creştere a acestora, a declarat, miercuri, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, în legătură cu modificările aduse de Guvern actului normativ, potrivit Agerpres.

09 dec, 2015 | Agerpres

"În momentul în care preluat portofoliul, nu se proceda, nu se întâmpla nimic în direcţia emiterii normelor de aplicare a Legii 223 (privind pensiile militare de stat - n.r). Explicaţia pentru aceasta a fost că există anumite contradicţii între prevederile legii adoptate şi dificultăţi de transpunere a acesteia în norme de aplicare şi riscul ca de la 1 ianuarie 2016 legea să nu poată fi aplicată. Aceste efecte am încercat să le schimbăm şi (...) am reuşit aceste echilibre într-o formulă care este justă, aplicabilă şi este raţională', a precizat Motoc, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Întrebat cât scad pensiile militarilor, Motoc a spus că 'direcţia generală este de creştere, legea nu era funcţională în acest moment şi, în raport cu ceea ce se plăteşte acum, intrarea în vigoare a Legii 223 va produce o creştere a pensiilor'.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că este prevăzută o clarificare şi o completare a Legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat.

'Aici este stabilirea cu exactitate a nivelurilor de venituri care se includ în baza de calcul, asta este ce era în discuţie, legea nu era în vigoare, deci majorările nu erau în vigoare, se discutau procente de majorare, nu se discută o scădere de pensie. Pensiile se calculează şi se actualizează la un procent de 85% din baza de calcul la care se adaugă sporuri în funcţie de meritele şi de gradaţiile celor care sunt în sector. Nu pot fi mai mari de 85%. La acestea se adaugă gradaţiile sau procente suplimentare în funcţie de ordinele militare pe care le au personale respective', a arătat Suciu.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică baza de calcul folosită în cazul pensiilor militare de stat, astfel încât la stabilirea acestor venituri se vor lua în considerare doar salariile lunare brute realizate, fără includerea în baza de calcul a sporurilor şi a altor drepturi băneşti de care beneficiază militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, 'baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie (...), în care nu se includ: diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare sau transfer; compensaţiile lunare pentru chirie; valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană; contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protecţie a muncii, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament; (...) plăţile compensatorii şi ajutoarele la trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie; compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, precum şi alte drepturi specifice''.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO