MRU: Cererea de „protectorat” a lui Tokes nu intră în cadrul constituţional

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu spune că cererea pe care Laslo Tokes i-a adresat-o premierului Ungariei, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, nu intră "evident" în cadrul constituţional
Economica.net - sâm, 27 iul. 2013, 15:50
MRU: Cererea de

Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, sâmbătă, la Festivalul „Sighişoara Medievală”, că cererea de „protectorat” asupra Transilvaniei, adresată de europarlamentarul Laslo Tokes premierului ungar Viktor Orban, la Băile Tuşnad, nu reprezintă „nicio noutate politică”, întrucât „o mai vehiculează şi alţii”.

El a subliniat că ideea ca premierul ungar să construiască, împreună cu Guvernul pe care îl conduce, „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, nu are nicio legătură cu cadrul constituţional existent.

„Am mai auzit de chestiunea aceasta şi nu e nicio noutate politică, nicio idee de moment. Şi n-o vehiculează doar un singur om, o mai vehiculează şi alţii. Noi rămânem la ceea ce Constituţia României spune: este un stat naţional unitar, formulele de descentralizare trebuie să funcţioneze bine peste tot şi în aşa fel încât comunităţile locale să beneficieze de pe urma descentralizării. Descentralizarea nu este un proces simplu, comportă timp, comportă resurse – nu poţi face descentralizarea fără resurse – şi în primul şi în primul rând o bună aliniere la interesul naţional, la interesul comunităţilor locale, la interesul naţional. Iată deci şi răspunsul meu. Multe idei, realitatea stă altundeva”, a spus Ungureanu.

Întrebat dacă o cerere precum cea formulată de Laszlo Tokes intră în vreun cadru constituţional, fostul premier a răspuns: „Nu, evident că nu, şi aici practic şi discuţia se închide”.

El a atătat că nu ştie dacă „se poate realiza aşa ceva”, întrucât „nu se pune problema”.

„Nu ştiu dacă se poate realiza aşa ceva, nu se pune problema, pentru că nu acesta este interesul nostru”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei.

El a mai spus că trebuie să fie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că „secuimea are un steag”, şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe „pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”.

Laszlo Tokes a mai spus că Băile Tuşnad, unde se desfăşoară Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

„Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tuşnad, adică zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară. Dacă sunteţi de acord, aş vrea să mai spun că suntem într-o locaţie din Ţinutul Secuiesc autonom”, a precizat Tokes.

Tokes a mai spus că există divergenţe la nivelul comunităţii maghiare din afara graniţelor Ungariei, care se datorează, în principal, regimurilor comuniste.

„Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reuşit să dividă comunitatea maghiară, naţiunea maghiară, şi regimul comunist a contribuit. Din păcate, nu există acea unitate în pluritate, de care am avea nevoie şi nu există forţa de coeziune, care ar ţine laolaltă comunităţi mai mici sau mai mari”, a spus Tokes.

Te-ar mai putea interesa și
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat serviciilor de mentenanță și testare a trenurilor și locomotivelor......
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...