MS pregăteşte specialişti care vor opera copiii cu malformaţii cardiace la spitalul Marie Curie

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că, printr-un protocol semnat de curând cu o clinică de specialitate din Milano, patru echipe de medici şi asistenţi vor participa la un program de specializare în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Acest lucru va permite începerea activităţii în secţia de chirurgie cardiacă pediatrică a Spitalului "Marie Curie" şi, pe termen lung, creşterea numărului de intervenţii de acest gen, care pot fi făcute în România.
Economica.net - sâm, 13 iul. 2013, 14:05
MS pregăteşte specialişti care vor opera copiii cu malformaţii cardiace la spitalul Marie Curie

„Din august vin specialişti de la spitalul italian cu ajutorul cărora să realizăm selecţia personalului care va intra în acest program de pregătire la Milano şi sperăm ca, la sfârşitul acestui an, să avem o echipă de la Milano care, împreună cu specialiştii noştri, să realizeze primele operaţii la «Marie Curie». Pregătim patru echipe de specialişti pentru Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi completarea celei de la Tîrgu-Mureş”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii (MS) solicită suplimentarea bugetului cu 721.000 de lei, din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru pregătirea programului de cooperare româno-italian în chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică, cei 721.000 de lei vor permite pregătirea proiectul privind chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă în România, care va fi realizat de către Ministerul Sănătăţii, prin Compartimentul Medicină de Urgenţă, în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato şi cu Asociaţia „Bambini Cardiopatici nel Mondo Association” – Italia.

Obiectivul general al acestui proiect este scăderea mortalităţii neonatale şi infantile datorate malformaţiilor cardiace congenitale, iar obiectivul specific vizează îmbunătăţirea accesului şi a calităţii acestor servicii pentru nou-născuţi şi copii cu vârste sub un an, cu malformaţii congenitale cardiace.

Mortalitatea infantilă cauzată de malformaţiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an. Acordul de cooperare cu IRCCS Policlinico San Donato şi Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo vine pe fundalul unei cooperări consistente şi de durată cu România, ca urmare a experienţei pe care o deţin în domeniu şi a disponibilităţii de a cofinanţa aceste activităţi. Fără un program de formare a specialiştilor în domeniul chirurgiei cardiace infantile şi fără deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiacă pediatrică, această importantă cauză a mortalităţii infantile nu va putea fi soluţionată”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, iniţiativa aduce o soluţionare a unei nevoi urgente în acest domeniu, mai ales că în şedinţa de Guvern din 4 iunie a fost aprobată Nota cu privire la aprobarea finanţării primei faze a proiectului de dezvoltare a capabilităţilor de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă în România cu suma de 164.000 de euro.

„Procesul de dezvoltare a capabilităţilor de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă reprezintă nucleul acestui proiect, care îşi propune dezvoltarea competenţelor personalului medical din patru centre de specialitate din România”, se mai arată în Nota de fundamentare.

Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura cofinanţarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Pentru primele şase luni, în care se doreşte evaluarea cadrului de dezvoltare a capabilităţilor şi demararea implementării proiectului, este necesară o finanţare guvernamentală, întrucât proiectul trebuie iniţiat cu celeritate, în iulie 2013, iar fondurile structurale pentru proiecte strategice pot fi accesate doar începând cu ianuarie 2014, potrivit Notei de fundamentare.

Iniţiatorii proiectului susţin că necesitatea unei finanţări urgente provine din faptul că, momentan, majoritatea intervenţiilor chirurgicale cardiace infantile se desfăşoară în străinătate, cu costuri ridicate. Potrivit MS, suma recuperată ulterior din economisirea plăţii intervenţiilor chirurgicale în străinătate va fi considerabil mai mare decât cea solicitată prin proiectul de act normativ, realizându-se astfel economii la buget.

Totodată, formarea profesională a celor zece specialişti români va asigura cadrul organizaţional pentru constituirea unui centru de chirurgie cardiacă infantilă în Bucureşti, se mai arată în Nota de fundamentare.

În cadrul primei faze a proiectului, care se va desfăşura pe parcursul a şase luni, în intervalul iulie-decembrie 2013, activitatea va fi axată pe trei piloni principali.

Primul pilon este un program de formare în Italia a competenţelor profesionale specifice pentru cadre medicale din Spitalul de Copii „Marie Curie” Bucureşti.

De asemenea, în cele şase luni din prima fază a proiectului se va organiza un workshop, la care vor fi invitaţi specialişti din cadrul celor patru centre medicale, precum şi specialiştii italieni parteneri în proiect, care vor conduce discuţiile de specialitate, organizate sub formă de masă rotundă, cu prezentarea şi discutarea cazuisticii.

Al doilea pilon al proiectului va include misiuni medicale de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă, conduse în România de o echipă medicală de specialitate, alcătuită din personal al IRCCS Policlinico San Donato.

Bugetul total necesar estimat pentru lansarea proiectului şi realizarea primei faze de implementare este de 721.000 de lei şi va fi folosit pentru finanţarea cheltuielilor aferente participării personalului medical român la stagiile de formare din Italia, pentru acoperirea costurilor de transport, cazare şi diurnă, în cuantumul stabilit de legislaţia în vigoare, a cheltuielilor aferente activităţilor misiunilor medicale din România la care vor participa specialişti italieni, pentru achiziţionarea consumabilelor medicale necesare operaţiilor, precum şi pentru organizarea workshop-ului de instruire.

Proiectul de Hotărâre de Guvern va fi în dezbatere publică până pe 10 august.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...