EXCLUSIV. Statul român preferă IPO în cazul Telekom Romania decât vânzarea directă a acţiunilor către Deutsche Telekom

Deutsche Telekom, acționarul majoritar al Telekom Communication Romania, companie în care statul român are o participație de 46%, are şanse mari să piardă cursa pentru a deține total compania românească întrucât ministrul pentru Societate Informaţională preferă listarea pachetului în detrimentul vânzării directe. 
Economica.net - mar, 07 apr. 2015, 21:18
EXCLUSIV. Statul român preferă IPO în cazul Telekom Romania decât vânzarea directă a acţiunilor către Deutsche Telekom

“Deutsche Telekom nu are întâietate în achiziția pachetului de acțiuni pe care îl deține statul român în Telekom Romania. Există o strategie prin care putem vinde direct pe care eu nu mi-o doresc, personal prefer o listare la bursă la fel cum s-a făcut și cu alte companii pentru că este o abordare foarte transparentă și înlătură orice fel de suspiciuni”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sorin Grindeanu, prezent la conferința Mobile Innovation 2015.

Potrivit acestuia, în februarie anul trecut, Ministerul pentru Societate Informațională a angajat o firmă de consultanță care trebuie să elaboreze în perioada imediat următoare strategia de privatizare pentru cei 46% pe care statul îi mai deţine la Romtelecom (Telekom Communications Romania).

“Mâine (azi – n.r.) am o întâlnire cu reprezentanții Telekom, OTE și cu consultanții angajați de Ministerul pentru Societate Informațională. Noi ne-am dori să facem o privatizare și o listare de succes așa cum s-a întâmplat cu companii din domeniul energetic”, a mai spus ministrul pentru societate informațională.

Cât a câștigat statul român din pachetul de acțiuni de la Romtelecom 

“Din cei 46% din Romtelecom, statul român nu prea a avut beneficii. Eu din ce știu, în ultimii ani nu s-au luat dividende din diverse motive. Fiind acționar minoritar, este o decizie înţeleaptă să privatizăm cei 46%, iar eu îmi doresc ca lucrul acesta să se întâmple prin IPO” a mai spus Sorin Grindeanu.

Procesul de privatizare al Romtelecom a început în anul 1998 când grecii de la OTE au oferit pe cele 35% din acţiuni 675 de milioane de dolari, una din clauzele ofertei financiare stipulând completarea acestei sume cu încă 400 milioane dolari, după trei ani de la preluarea companiei, în condiţiile în care va fi consemnată o creştere a activităţii societăţii.  În anul 2003 OTE a mai preluat 19.01% din acţiunile Romtelecom, pentru suma de 273 de milioane de dolari.

Telekom Communications Romania SA, fostul Romtelecom,  deține un pachet de 30% din acțiunile Telekom Mobile Communications Romania SA, fost Cosmote România, lansat inițial sub brandul Cosmorom.

Deutsche Telekom a ales să unească brandurile Romtelecom și Cosmote pe data de 13 septembrie 2014 când pe piață a apărut Telekom Romania. Afacerile Telekom Romania au totalizat anul trecut 1,05 miliarde de euro ( 439,.4 Telekom Mobile Communications Romania și 609,1 Telekom Communications Romania.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...