1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

Finanţe şi bănci

Mugur Isărescu anunță că vârful tensiunilor generate de pandemie în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat prin intermediul unei declarații de presă că, din perspectiva instituției pe care o conduce, vârful tensiunilor generate de criză COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Potrivit guvernatorului BNR, apogeul retragerilor de numerar de către instituțiile de credit de la banca centrală pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor a fost atins în intervalul 11 - 20 martie 2020, când a fost alocată suma record de 4,4 miliarde de lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă). Aceste cereri s-au redus substanțial în ultimele zile acestea. Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor.

31 mar, 2020 | ECONOMICA.net

În aceste condiții, totuși fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudență și a crescut ușor în ultimele zile, iar în prezent nu sunt blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. Cu toate că a existat o cerere mare de numerar în ultima perioada, BNR recomandă, totuși, că în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.
În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe. Acum situația este în curs de normalizare. Isărescu asigura că sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametrii de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare.

Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferința pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgență, blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale, precum și unele majorări de rate de dobândă, în special pe piața monetară.

După anunțarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil. Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice.

Personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie a.c. în condiții de urgență, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale, obiectivul principal al băncii centrale fiind să păstreze stabilitatea recâștigată și în același timp să asigurăm lichiditățile necesare finanțării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale și populației. În finalul declarației, Isărescu le-a transmis acelora care sunt implicați în campania împotriva unui inamic invizibil, personalul medical, militar și cel din Ministerul Afacerilor Interne, că echipa BNR va avea grijă să le acopere cu prioritate și fără sincope nevoile de lichiditate, în lei și valută, pentru finanțarea operațiunilor prin care se asigură cele necesare activității lor.


loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO