1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

Finanţe şi bănci

Mugur Isărescu: în viitor e posibil să avem un Robor de 1,75 plus sau minus unu la sută

Creșterea ROBOR este cauzată într-o anumită măsură de o mai bună colectare a taxelor și impozitelor de către Ministerul Finanțelor, spune guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

03 oct, 2017 | ECONOMICA.net

"O mai bună colectare a taxelor și impozitelor de către Finanțe au avut o avut o anume contribuție la creșterea ROBOR. De obicei taxele și impozitele se colectează pe 20.- 30 ale lunii și în această lună, fie că se așteptau sau nu", a arătat Isărescu.

Guvernatorul a declarat că este foarte probabil ca în curând Direcția de politică monetară să facă ceea ce fac și celelalte bănci centrale ale lumii și să controleze lichiditatea din piață mult mai bine.

"Faptul că am redus ecartul dintre dobânzi nu înseamnă că nu e posibil că în viitor să nu avem o variație a Robor în jurul valorii dobânzii de politică monetară, de 1,75 la sută, plus sau minus 1 la sută, mişcare mai mult sau mai puţin normală", mai spune șeful BNR. Guvernatorul recunoaşte însă că epoca dobânzilor mici a apus.

Banca Naţională a efectuat marţi o operaţiune repo prin care a injectat în piaţă lichiditate 9,355 de miliarde de lei, pe şapte zile. Operaţiunea anterioară de acest tip efectuată de BNR a avut loc pe 31 august 2015. Atunci banca centrală a injectat în piaţă 1,927 miliarde de lei pe şapte zile.

Guvernatorul BNR a declarat că decizia de a injecta lichiditate în piaţă a fost luată luni, iar efectele vor fi văzute începând de miercuri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO