Munca de acasă a crescut cererea de notebook-uri şi tablete cu o treime

Cererea de notebook-uri şi tablete în Europa a crescut în primul trimestru cu aproximativ o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, remarcă IDC într-un nou studiu. Cererea este impulsionată de blocajele cauzate de COVID-19 care au determinat companiile să echipeze angajații pentru a lucra de acasă, iar studenții s-au pregătit să studieze de la distanță.
Economica.net - Dum, 12 apr. 2020, 11:51
Munca de acasă a crescut cererea de notebook-uri şi tablete cu o treime

„Acest lucru a determinat ca mulți comercianți și distribuitori din Europa de Vest să rămână fără stocuri”, a declarat Malini Paul, manager de cercetare la IDC EMEA. „Întreruperea lanțului de aprovizionare din China a redus livrările pe piața europeană cu aproximativ 15% -20% în primul trimestru. Mai mult de 90% din computerele și tabletele portabile importate în Europa sunt fabricate și asamblate în China”.

În Europa de Est şi Centrală, cererea a crescut și odată cu măsurile de izolare socială. „Această cerere a venit atât din partea consumatorilor, cât și a companiilor care doresc să achiziționeze calculatoare pentru personalul lor, inclusiv tablete, precum și notebook-uri”, spune Nikolina Jurisic, manager de program la IDC EMEA.

„Pe măsură ce ne ocupăm de trimestrul doi, vedem că sectorul producției din China este în mare parte înapoi, pe picioare, dar este perturbat de logistica internațională, iar închiderea frontierelor din Europa contribuie la prelungirea termenelor de livrare”, a spus Malini.

Întrebarea pentru sector este acum dacă creșterea cererii înregistrată primul trimestru va fi menținută în cel de-al doilea, având în vedere că multe firme falimentează și multe altele doresc să economisească numerar.

The current IDC forecast is that the personal computing devices sector will not suffer as much from the rapid contraction in economic performance as many other sectors, as it is key to productivity from home for so many workers. However, IDC expects many commercial orders for office-based computers to now be put off as firms conserve cash, as will government tenders as state expenditures are focused on battling the virus.

Actuala prognoză a IDC arată că sectorul computerelor personale nu va suferi la fel de mult din cauza contracției rapide a performanței economice ca multe alte sectoare, deoarece este esențial pentru productivitatea de acasă pentru atât de mulți lucrători. Cu toate acestea, IDC se așteaptă ca multe comenzi comerciale pentru computerele de birou să fie acum anulate, deoarece firmele economisesc numerar, la fel ca licitaţiile guvernamentale, deoarece cheltuielile de stat sunt concentrate pe combaterea virusului.

Pentru Europa de Vest, actualul scenariu „probabil” al IDC la sfârșitul lunii martie pentru anul 2020, în termeni în dolari, este o scădere a pieței de doar 5% pentru computere personale; în Europa Centrală și de Est, scăderea poate fi marginal mai mare.

Piața majoră din CEE, Rusia, a înregistrat o depreciere majoră a rublei, în urma scăderii rapide a cererii de petrol precipitată de criza coronavirusului. Deși declinul valutar nu este încă atât de sever ca în ultima criză a prețurilor petrolului din 2014, aceasta va reduce valoarea de piață nu doar în Rusia, ci și în alte țări producătoare de petrol din Europa de Est și în cele cu interconexiune economică cu Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...