1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 28 º

Extern

Muncitori români protestează în Italia: Zeci de şoferi de camioane reclamă că nu sunt plătiţi

Aproximativ 30 de români care lucrează în Italia ca şoferi de camioane, dar sunt angajaţi de patronul italian la o firmă din Arad, reclamă că nu mai sunt plătiţi de patru luni, de trei zile ei declanşând un protest în Brescia, în timp ce o plângere a fost depusă miercuri la ITM Arad.

23 ian, 2013 | Mediafax

Muncitorii români au declanşat o grevă în Italia, protestând cu autocamioanele pe marginea autostrăzii din regiunea Brescia, în timp ce un grup de reprezentanţi au venit în Arad pentru a se plânge autorităţilor.

Reprezentantul protestatarilor, Florin Dragomirescu, a declarat că s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad în numele tuturor celor 28 de angajaţi români ai firmei, care au semnat cu toţii o reclamaţie.

Conform sursei citate, românii lucrează pentru un patron din Montichiari, regiunea Brescia, dar de un an şi jumătate acesta şi-ar fi închis firma din Italia pentru a deschide una în Arad, astfel că toţi angajaţii români ar fi fost transferaţi pe noua firmă.

"În noile condiţii, noi eram plătiţi cu salariul minim pe economie din România, la care se adăuga diurna în euro, având în vedere că trăim şi lucrăm în Italia, astfel că primeam până în 1.500 de euro pe lună. Salariile din România nu le-am primit în tot acest timp, iar diurnele, adică principala sursă de venit a noastră, nu ne-au fost achitate din octombrie", a susţinut Dragomirescu.

El a afirmat că românii, care sunt din mai multe judeţe ale ţării, nu au beneficiat de concedii sau alte drepturi prevăzute de legislaţia română.

"Se pare că patronul a avut de gând să scape de taxele mari din Italia, iar acum nu mai vrea să ne plătească nici pe noi. Ne-a spus deja că suntem liberi, să nu ne mai întoarcem", a declarat el.

Acesta şi alţi angajaţi veniţi în ţară pentru a se plânge autorităţilor au spus că ceilalţi colegi protestează de trei zile în Brescia, sechestrând camioanele patronului până când îşi vor primi banii.

Oamenii au declarat că au de recuperat 5.000-6.000 de euro de persoană, ceea ce ar însemna că patronul italian le-ar datora, în total, circa 150.000 de euro.

O parte dintre angajaţi, care locuiesc cu chirie, afirmă că patronul, cel care le-a contractat locuinţele, le reţine lunar câte 450 de euro pentru chirie şi întreţinere, dar că nu a mai plătit facturile de câteva luni, astfel că din noiembrie nu mai au apă, curent şi încălzire.

Inspectorii ITM Arad au înregistrat plângerea şi urmează să desfăşoare cerectări la firma din Arad.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii locali ai firmei au refuzat să ofere informaţii, afirmând că niciun superior care poate da declaraţii nu se află în ţară.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO