1EUR = 4.8351 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Muncitorii agricoli, noii sclavi ai Italiei - Reportaj EFE

Călătoresc uneori şi sute de kilometri pentru a ajunge la locul de muncă, unde lucrează adesea sub soarele torid şi încasează între doi şi patru euro pentru ora lucrată; aceştia sunt noii sclavi ai Italiei, muncitori agricoli forţaţi de criză, unii dintre ei români, se arată într-un reportaj publicat vineri de agenţia EFE.

21 aug, 2015 | Agerpres

Călătoresc uneori şi sute de kilometri pentru a ajunge la locul de muncă, unde lucrează adesea sub soarele torid şi încasează între doi şi patru euro pentru ora lucrată; aceştia sunt noii sclavi ai Italiei, muncitori agricoli forţaţi de criză, unii dintre ei români, se arată într-un reportaj publicat vineri de agenţia EFE.

Sosirea continuă a imigranţilor ilegali din Africa şi Orientul Mijlociu şi criza economică ce continuă în Italia au adus avantaje întreprinzătorilor locali din domeniul agriculturii, care exploatează, uneori până la moarte, lucrătorii disperaţi să primească un salariu şi muncesc în fermele ce mai sunt denumite şi 'agromafii'.

Deşi această situaţie nu este recentă, ea a ajuns în centrul atenţiei odată cu decesul unei italience în vârstă de 49 de ani, mamă a trei copii, care a murit în urma unui infarct provocat probabil de căldura excesivă pe care a trebuit să o suporte în timp ce culegea struguri în apropierea localităţii Andria, în sudul ţării.

'Eram obişnuiţi să muncim şi să nu zicem nimic (...) Aveam nevoie de bani', afirmă soţul ei - de asemenea muncitor agricol - într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica. El explică faptul că soţia sa se străduia să taie ciorchinele mici de struguri pentru ca în locul lor să crească altele mai puternice, muncă ce te obligă să stai mult timp cu capul ridicat şi cu braţele întinse. 'O muncă foarte grea, dar altceva nu puteam să facem', recunoaşte el. La aceasta se mai adaugă şi orele petrecute pe drum pentru a ajunge la fermă.

În condiţii similare au murit şi alţii, printre care se numără şi românul Ioan Puşcaşu. Potrivit presei italiene citate de agenţia EFE, el a decedat tot pe câmp, după ce a lucrat 7 ani ca muncitor agricol, câştigând mai puţin de 4 euro pe oră 'la negru' şi fiind obligat să muncească 9-10 ore pe zi chiar şi sub soarele arzător.

Conform unor surse din interiorul sindicatului CGIL (Confederaţia generală italiană a muncii), la ora actuală în Italia circa 40.000 de lucrători muncesc în astfel de condiţii, ei fiind exploataţi şi angajaţi prin contracte ilegale. În schimb, angajatorii lor care nu respectă legislaţia muncii obţin profituri impresionante.

Potrivit cotidianului La Repubblica, în sectorul agricol italian muncesc practic în condiţii de sclavie circa 15.000 de femei străine şi circa 5.000 de bărbaţi străini, iar pe ansamblu aproape jumătate dintre cei care lucrează în agricultură sunt angajaţi fără forme legale.

În urma inspecţiilor efectuate anul trecut în regiunea Apulia, unde se află şi localitatea Andria, au fost descoperiţi 925 de proprietari de terenuri agricole care nu respectau legislaţia muncii, fapt ce este pedepsit cu 5 până la 7 ani de închisoare.

Pentru a combate acest fenomen al exploatării, ministrul italian al agriculturii, Maurizio Martina, a propus instituirea unei abordări asemănătoare celei adoptate în lupta împotriva Mafiei. El a cerut o 'mobilizare maximă din partea tuturor', instituţii, companii, asociaţii şi organizaţii sindicale, pentru a denunţa practicile ilegale şi abuzurile comise împotriva lucrătorilor agricoli.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO